Naučno dokazano: Evo zašto treba ići na more

Objavljeno:25.03.2018 - 16:05
A A A Times Arial

Ne trebaju nam naučna istraživanja da bismo shvatili koliko nam more i plaža prijaju, ali su se neki stručnjaci ipak bavili tim prirodnim ljepotama i evo šta su otkrili...

Novo istraživanje je pokazalo da nam je dovoljno samo nekoliko dana gledanja u plavo more da bismo se oslobodili stresa, a ako se i malo bućnemo, opstićemo se još više. 

Istraživanje je sprovedeno na Novom Zelandu, u Velingtonu, bavilo se pitanjem - kako na stanovnike djeluje samo blizina mora, a kako i kada gledaju u more i kupaju se. U obzir su uzeti svi bitni faktori: starost, pol i životni standard. 

Ustanovljeno je da život kraj mora poboljšava mentalno zdravlje ljudi, ali i da su efekti još bolji ako se to more "koristi", makar samo za uživanje u pogledu.

Naučnici kažu da je razlog to što naš mozak može lakše da obradi slike koje potiču iz prirode, i na taj način se manje zamara, što povoljno utiče na naše mentalno zdravlje. 

Još kada se slici dodaju ton i miris: zvuci talasa, miris vode i zelenila, učinak je poptun.

Dakle, imajte ovo u vodu kada budete razmišljali kako ćet provesti ovo ljeto. A dok se ne spakujete, uživajte u ovom videu:

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!