Vučić nakon sastanka u Briselu: Srbija neće priznati nezavisnost Kosova

Region
Vučić nakon sastanka u Briselu: Srbija neće priznati nezavisnost Kosova
.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da na sastanku s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federikom Mogerini i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem nisu analizirane tačke briselskog sporazuma koje se tiču zajednice srpskih opština /ZSO/.

Vučić je naglasio da to što ZSO nije formirana ne može biti samo krivica Albanaca.

"Za pet godina su se i najteži ratovi završavali, samo ZSO nije mogla da bude ustanovljena", rekao je Vučić za TV "Pink", ističući da je prošlo 1.800 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma.

On je naveo da je na sastanku analizirano sve ostalo, a da prvih šest tačaka /briselskog sporazuma/ "nisu ni dirnute".

Predsjednik Srbije rekao je da je uvreda za sve Srbe i Srbiju to što premijer Kosova Ramuš Haradinaj navodi da nije imao vremena da prouči sporazum o ZSO.

"Stranica i po teksta, to je manje od stranice i po, za pet godina oni nisu mogli da pročitaju. To je uvreda za zdrav razum, za Srbe, za Srbiju. Kadri Veselji govori o Preševu, Medveđi, a niko ne pominje da je govorio da će se za 20 godina ujediniti s Albanijom, da prijeti ratom…", dodao je Vučić.

On je naveo da je Mogerini rekao da je Srbija na evropskom putu i da će se boriti da na tom putu napreduje.

- Ali nemojte da mislite da je moguće da Srbija uruši svoje nacionalne interese, jer biste onda vi u Evropi i neki s drugih kontinenata mogli da budete zadovoljni. Ne možete da očekujete da će Srbija sama da ukine svoju državnost. Manevarski prostor nam je mali, ali na nama je da nastavimo da se borimo, ali nezavisnost Kosova nećemo priznati - rekao je Vučić.

Sastanku u sjedištu Evropske službe za vanjske poslove u Briselu prethodili su odvojeni susreti Vučića i Tačija sa Mogerini.

 

(Srna)

Ne propustite