Završen sastanak Vučića, Tačija i Mogherini u Briselu

Region
Završen sastanak Vučića, Tačija i Mogherini u Briselu
.

U Briselu je završen zajednički sastanak visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federice Mogherini sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem. Prema saznanjima reportera N1, sastanak je završen, po svoj prilici, bezuspješno.

Prije zajedničkog sastanka, Mogherini je odvojeno razgovarala sa Vučićem i sa Tačijem.

Poslije 21 sat je počeo trojni sastanak. Do Brisela je došla i vijest da direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić neće moći na Kosovo, ali i o zabrani utakmice rukometašica Srbije i Kosova.

Prema nekim saznanjima, javio je reporter N1 nešto prije sastanka, nema pomjeranja sa mrtve tačke.

Ovo je treći sastanak u ovom sastavu i prvi od početka godine.


On dolazi poslije ovosedmičnih trodnevnih razgovora delegacija na tehničkom nivou koji nisu doveli do napretka ni do dogovora.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič rekla je da Brisel očekuje sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine kao i implemetaciji dogovora koji su već postignuti u dijalogu, ali još nisu implementirani.

"Ono što mi želimo da vidimo jeste cjelovita normalizacijia odnosa u kontestu toga što stoji u Strategiji za Zapadni Balkan. To je nešto što je vrlo važno za EU, ali i za Beograd i Prištinu u kontekstu njihovog napretka na evropskom putu", rekla je Kocijančič novinarima.

Evropska unija nedavno je navela da će Vučić i Tači "nastaviti razmjenu o sveobuhvatnoj fazi normalizacije dijaloga Beograd-Priština uz posredovanje EU i razmotriti tekući rad na sprovođenju postojećih sporazuma".  

Očekuje se da će na sastanku, čiji je domaćin visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini, biti riječi i o Zajednici opština sa srpskom većinom i o sporazumima o energetici.  

Tači je izjavio u četvrtak da radi na tome da konačan sporazum, na osnovu kojeg će Srbija priznati Kosovo i njegovo mjesto u UN, bude zakonski obavezan. Po riječima Tačija, to će otvoriti put evropskoj budućnosti i Srbije, i Kosova.

On je rekao da od današnjeg dijaloga s Vučićem očekuje nastavak tog procesa, ali ne i "neko čudo".  

Vučić je izjavio u srijedu da da mu izgleda da zapadne sile "tvrdo stoje" pri nezavisnosti Kosova, da je to za Srbiju veoma teško i da je suština da Srbija ne može da ne dobije ništa iz pregovora, a da kosovski Albanci dobiju sve.

(Beta)

Ne propustite