UPOZORENJE SVIM VOZAČIMA: Sav promet je zatvoren na ovim cestama, ne krećite na put

Region
UPOZORENJE SVIM VOZAČIMA: Sav promet je zatvoren na ovim cestama, ne krećite na put
.

Hrvatski autoklub objavio je na svojim stranicama važno upozorenje svim vozačima.

"Zbog loših vremenskih uvijeta (olujni vjetar, snježna vijavica, zimski uvijeti) iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto MOGU PROMETOVATI SAMO OSOBNA VOZILA i to državnim cestama DC50 i DC27 čvor Sveti Rok (A1)-Gračac-Zaton Obrovački-Benkovac i dalje prema Dalmaciji i obrnuto. Za ostale skupine vozila nema trenutno nema slobodne ceste iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto.

Zbog teške prometne nesreće na državnoj cesti DC50 čvor sveti Rok (A1)-Gračac prometuju samo osobna vozila.

Zbog prevrnutog teretnog vozila na Jadranskoj magistrali (DC8) kod mjesta Starigrad zatvoren je jedan kolnički trak (vozilo je obilježeno)", napisali su.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su;

- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,
- državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54),
DC1 Gračac-Knin, (zbog snježne vijavice),
- Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, mostu Dr. Franje Tuđmana, dionici Jadranske magistrale DC8 između Bakra i Novog Vinodolskog i lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).
Odroni, skliske ceste...

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog srušenih i prepriječenih stabala na kolnik vozi se otežano na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Biograda i Pakoštana.

Zbog odrona na Jadranskoj magistrali (DC8) u mjestu Plas vozi se uz ograničenje brzine uz regulaciju semaforima.

Zbog odrona zatvorena je županijska cesta ŽC6166 Kučiće-Omiš, od Radmanovih Mlinica do Kučića. Obilazak je lokalnom cestom LC67123 kroz Svinišće.

Orkanski udari bure preko 130 km/h

Upravo se nad Otrantom produbljuje ciklona koje će sljedećih 12 sati svojim centrom ući u južni Jadran i dodatno se produbiti. Tlak zraka na razini mora u centru ciklone vjerojatno će pasti ispod 985 hPa. Zbog velike razlike u tlaku između spomenute ciklone u Jadranu i grebena anticiklone na zapadu, u Dalmaciji slijede vrlo vjetrovita večer i noć, piše Dalmacija Danas.

Već do 18 sati bura na mnogim lokacijama ima orkanske udare. Prema podacima DHMZ-a, udari bure u Dubrovniku dosežu orkanskih 126 km/h, a najvjetrovitije je podno Velebita. Jedna mjerna postaja u blizini Senja popodne je zabilježila udar bure od 170 km/h.

Sljedećih sati bura će dodatno ojačati, a najjača bi mogla biti sredinom noći kada orkanskih udara može biti na velikom dijelu obale, a čak i nekim gradovima Dalmacije mogući su udari preko 130 km/h, osobito onim smještenim ispod obalnog gorja. Prva marčana bura osim problema u cestovnom i prometu mora, može uzrokovati i manje štete zbog lomljenja grana, pa i stabala.

Ne propustite