Ustavni sud BiH: Odluka o zahtjevu Borjane Krišto na jednoj od narednih sjednica

Bosna i Hercegovina
Ustavni sud BiH: Odluka o zahtjevu Borjane Krišto na jednoj od narednih sjednica
.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas na plenarnoj sjednici obavio preliminarnu raspravu u predmetu broj U 4/18, zahtjevu Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti odredbe člana IV.A.2.8. stav 3. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.  

Podnositeljica zahtjeva smatra da osporena odredba nije u skladu sa članom I/2. Ustava BiH, članom 3. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda  i članom  II/4. Ustava BiH u vezi sa članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima (1966) i opcionim protokolima (1966. i 1989).

Odluku u ovom predmetu Ustavni sud će donijeti na jednoj od narednih plenarnih sjednica.

Ustavni sud će i od visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu zatražiti da u svojstvu  amicus curiae (prijatelja suda) pоnudi svoje mišljenje o ovom pitanju.

Istovremeno, Ustavni sud je odgodio odlučivanje o predmetima izvršenja svojih odluka br. U 5/16, U 6/16, U 20/16, U 21/16 i U 2/17.  

Sud je na plenarnoj sjednici razmatrao izvršenje nekoliko svojih odluka, te odlučivao o jednom broju apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Na sjednici je razmatrao i Izvještaj o radu i Izvještaj o izvršenju budžeta Ustavnog suda BiH za 2017. godinu.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na Internet-stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (www.ustavnisud.ba), saopćeno je iz Ustavnog suda BiH, prenosi Fena.

Ne propustite