Sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH

Bosna i Hercegovina
Sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH
.

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića danas je održana 15. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su muftije raspravljali o aktivnostima Vijeća muftija između dvije sjednice i dali pozitivno mišljenje na Izvještaj o radu Vijeća muftija za 2017. godinu, javlja MINA.

Razmatran je Izvještaj o radu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu i Izvještaj o finansijskom poslovanju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu koji su također uz nekoliko prijedloga dobili pozitivno mišljenje.

Vijeće je donijelo Odluku o utvrđivanju visine nisaba za redžeb, ša'ban i ramazan 1439/2018. i Odluka o utvrđivanju visine sadekatu-l-fitra za ramazan 1439/2018.g. Razmatrana je i prihvaćena inicijativa za uvođenje organizovanog prikupljanja ramazanske fidje kroz sistem Islamske zajednice.

Članovi Vijeća su prihvatili i nekoliko odluka i fetvi usvojenih na Drugom zasjedanju Evroazijskog vijeća za fetve čiji je IZ u BiH član, te podržalo prihvaćenu metodologiju izdavanja fetvi u ovoj instituciji.

Pozitivno mišljenje je dobio i prijedlog Pravila o izmjenama i dopunama Izbornih pravila IZ u BiH.

Prihvaćen je Izvještaj Komisije Vijeća muftija za istraživanje i utvrđivanje relevantnih činjenica te pripreme odgovarajućih dokumenata na osnovu kojih bi se moglo osnovano odlučivati o Inicijativi MIZ Kozarac za donošenje Fetve o genocidu/stradanju muslimana u Prijedoru i okolini.

Uzimajući u obzir razmjere zločina počinjenog nad bošnjačkim stanovništvom Prijedora i doline Sane koji svojim karakterom, obimom i sistematičnošću predstavljaju najteže oblike zločina protiv čovječnosti  i počinjenje djela sa genocidnim radnjama Vijeće muftija smatra kako je neophodno pristupiti njihovom institucionalnom obilježavanju. Iako još uvijek ne postoji pravosnažna presuda pred domaćim ili međunarodnim sudovima u kojoj je neko od odgovornih za zločine u tom području presuđen za zločin genocida, treba istaći da su u svim prvostepenim (Karadžić) i pravomoćno okončanim sudskim postupcima (Krajišnik, Brđanin, Stakić, Sikirica) sudska vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdila kako zlodjela koja su vršena u dolini Sane predstavljaju neku od radnji učinjenja zločina genocida.

Zato je neophodno učiniti sve kako bi se sačuvalo sjećanje na istinu o tim dešavanjima i kako bi se žrtvama odalo dužno poštovanje, te spriječilo njihovo minimiziranje ili negiranje. Svi organi Islamske zajednice u BiH su dužni učiniti sve kako bi se očuvalo kolektivno sjećanje na ove zločine i kako bi se iskazao pijetet prema žrtvama. Vijeće muftija poziva i druge državne i društvene institucije i organe da u tom smislu daju svoj doprinos, te poziva sve relevantne institucije države i društva da žrtve najtežih zločina stave u fokus procesa suočavanja sa prošlošću.

Prema zaključku Vijeća muftija obilježavanje stradanja građana BiH iz Prijedora i doline Sane ne može biti ograničeno samo na institucije Islamske zajednice i vjerski i obredni dio komemoracije. Zato je obaveza državnih, entitetskih i općinskih organa vlasti da osiguraju dostojno obilježavanje stradanja kroz podršku manifestacijama obilježavanja zločina, izgradnju spomen-obilježja, sprječavanje negiranja zločina i veličanja zločinaca, obeštećivanje žrtava i, možda najbitnije, procesuiranje zločinaca i njihovih nalogodavaca te poništenje rezultata zločina. Istina, pravda i pokajanje trebaju biti temelj za suočavanje s prošlošću, pomirenje i izgradnju povjerenja.

Na kraju Vijeće muftija je donijelo Program obilježavanja najtežih zločina počinjenih u Prijedoru i drugim mjestima u dolini rijeke Sane u periodu od 1992. do 1995. godine u institucijama IZ u BIH koji je obavezujući za sve njene organe, prenosi Fena.

Te komemoracije će se obilježavati prema predviđenom planu, dok će se nastaviti sa podrškom obilježavanju drugih manifestacija kojima se čuva sjećanje i odaje počast žrtvama Prijedora i doline Sane. Zaključeno je i da se donese i fetva o šehitlucima na tim prostorima.

Vijeće je razmatralo i više prijedloga Vakufske direkcije o novim uvakufljenjima i transformaciji vakufske imovine, te tekuća pitanja.

Ne propustite