Trump čestitao Putinu na pobjedi unatoč upozorenju: "Predsjednik ne smije čestitati diktatoru" (VIDEO)

Svijet
Trump čestitao Putinu na pobjedi unatoč upozorenju: "Predsjednik ne smije čestitati diktatoru" (VIDEO)
.

Američki predsjednik Donald Trump ignorirao je upozorenja svojih savjetnika i unatoč njima čestitao Vladimiru Putinu na pobjedi na izborima, pišu američki mediji.
 
Prema medijskim navodima, Trumpovi savjetnici ostavili su mu poruku prije razgovora s ruskim predsjednikom da mu ne smije čestitati na pobjedi na kontroverznim izborima, u vezi kojih su otkrivene brojne nepravilnosti.
  
Putinova pobjeda stigla je nakon što je njegovim glavnim protivnicima zabranjeno sudjelovanje u izborima, a neki svjetski vođe suzdržali su se od čestitke. Promatrači izbora u Rusiji prijavili su slučajeve zastrašivanja i prisile na glasanje, a kamere na nekim izbornim mjestima snimile su ljude kako guraju na hrpe listića u kutije.
 
 


"Predsjednik ne može voditi slobodni svijet čestitkom diktatoru na pobjedi u lažnim izborima"
 
Republikanski senator John McCain kritizirao je Trumpa nakon razgovora s Putinom: "Američki predsjednik ne može voditi slobodni svijet čestitkom diktatoru na pobjedi u lažnim izborima". 
 
"Trump je ovim potezom uvrijedio svakog ruskog građanina kojem je uskraćeno pravo na glasanje u slobodnim i poštenim izborima, uključujući nebrojene ruske patriote koji su toliko riskirali prosvjedujući protiv Putinovog režima", rekao je McCain.
 
Washington Post ranije je objavio da su Trumpovi savjetnici za nacionalnu sigurnost upozorili predsjednika prije razgovora s Putinom te u poruci ostavili uputu u kojoj je stajalo: "NE ČESTITAJTE".
 
Bijela kuća: SAD ne može diktirati drugim državama kako provode izbore
 
Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je novinarima da Trump tijekom razgovora s Putinom nije spomenuo ni optužbe za miješanje u američke izbore, ni one za trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji. Na pitanje novinara vjeruje li Bijela kuća da su izbori u Rusiji bili slobodni i pošteni, Sanders je odgovorila:
 
"Što se tiče izbora, usredotočeni smo na naše izbore. Nemamo pravo diktirati drugim zemljama kako postupaju".
 
MSNBC je podsjetio kako je SAD spremno osudio prošlogodišnje izbore u Venezueli kao lažne te predsjednika Nicolasa Madura nazvao diktatorom. Bijela kuća objavila je da traga za osobom koja je otkrila upozorenje Trumpovih savjetnika medijima.

Ne propustite