Zuckerberg je jučer izgubio skoro 5 milijardi dolara

Zanimljivosti
Zuckerberg je jučer izgubio skoro 5 milijardi dolara
.

Burza je kaznila Facebook zbog situacije s Cambridge Analyticom te je ova kompanija izgubila oko 35 milijardi dolara vrijednosti, a njen šef i osnivač čak 4,9 milijardi.

Nakon što se tijekom vikenda toliko govorilo o Facebooku, Cambridge Analytici te podacima o više od 50 milijuna korisnika najpopularnije društvene mreže koji su navodno (ilegalno) iskorišteni za plasiranje političkih oglasa, ponedjeljak je donio novi šok za ovu kompaniju i njenog osnivača.

Ova priča koja je bacila negativno svjetlo na Facebook koji se nije potrudio zaštititi svoje korisnike odrazila se na poslovanje na burzi te je zabilježen najveći pad (skoro 7 posto) od 2015. godine.
Zbog ovog skandala vrijednost Facebooka jučer je smanjena za skoro 35 milijardi dolara, a najgore je prošao osnivač kompanije i njen izvršni direktor Mark Zuckerberg - on je od jučer "siromašniji" za 4,9 milijardi dolara.

Šef Facebooka skriva se iza profila na ovoj mreži
Naravno, nitko ne treba strahovati za njegovo financijsko stanje jer je i dalje težak više od 70 milijardi dolara, a više od izgubljenih milijardi Zuckerberga može brinuti reakcija javnosti te prozivanje od strane američkih i britanskih političara koji smatraju da ova kompanija nije ispunila svoju dužnost prema korisnicima i zaštitila njih i njihove privatne podatke.

Mnogi političari ovu situaciju nazivaju zabrinjavajućom, a korisnici se pitaju mogu li više vjerovati Zuckerbergu i Facebooku te mogu li im povjeriti tako veliki broj privatnih i osjetljivih podataka.

Britanski političara Damian Collins u jednom je intervjuu rekao kako bi se Zuckerberg trebao prestati skrivati iza svog profila na Facebooku - njegova je dužnost izaći pred javnost i svima pojasniti cijelu situaciju.

Zuckerberg nije lider i mjesto CEO-a trebao bi prepustiti Sheryl Sandberg
Traže se odgovori kako je došlo do situacije u kojoj je netko bez problema mogao podatke o milijunima korisnika Facebooka dati drugim kompanijama, kada je Facebook saznao za to, zašto nisu bili aktivniji i uvjerili se da su podaci izbrisani te, ono što sve najviše zanima - jesu li ti podaci zaista bili iskorišteni u političkim kampanjama tijekom američkih izbora i Brexita.

Ovo nije prvi put da političari napadaju Facebook i Zuckerberga - zbog njihove negativne uloge tijekom američkih izbora 2016. i dalje možemo pročitati brojne kritike vezane uz način na koji se širila ruska propaganda putem Facebooka i drugih stranica i društvenih mreža.

U razgovoru za CNBC tehnološki investitor Jason Calacanis rekao je kako je Zuckerberg svojim ponašanjem u ovoj situaciju pokazao potpuni nedostatak liderstva te kako je vrijeme da ga na vodećoj poziciji kompanije zamijeni Sheryl Sandberg koja je odličan komunikator i lider te ima bolje razumijevanje o načinu na koji bi trebalo riješiti ovakve situacije.

Ne propustite