Med obožavaju ljudi širom svijeta: A samo rijetki među njima znaju da se on ovako koristi

Zanimljivosti
Med obožavaju ljudi širom svijeta: A samo rijetki među njima znaju da se on ovako koristi
.

Dobri poznavaoci ljekovitih svojstava medenog nektara tvrde da će čovečanstvo zaboraviti na mnoge teške bolesti kada na stolu svakog domaćina bude stajala tegla meda.

Med sa vodom - najbolji domaći lijek
Posljednjih godina razvila se apiterapija, nova naučna disciplina, koja podrazumjeva primjenu pčelinjih proizvoda meda, cvijetnog praha, propolisa, matičnog mliječa, pčelinjeg otrova i voska u preventivne i terapijske svrhe.

Dr Verica Milojković, specijalista opšte medicine i apiteraput, kaže da se redovnom upotrebom meda i drugih pčelinjih proizvoda poboljšava zdravstveno stanje i vitalnost organizma, te povećava njegova otpornost na mnoge infektivne i druge bolesti.

– Zahvaljujući hemijskom sastavu i odnosu vitamina, minerala, fermenata i prostih šećera, med utiče na formiranje svih krvnih elemenata, kako crvene tako i bijele loze. Oni imaju zaštitnu ulogu jer poseduju sposobnost „proždiranja“ neprijatelja. Med kao imunostimulans je nezamenljiva prirodna hrana – ističe dr Milojković.

Ali šta sve to vrijedi ako kupite lažni med? Kako da ga prepoznate? Protrljate malo meda između kažiprsta i palca. Ako se prsti lepe, sadrži šećer ili druge vještačke zaslađivače. Prirodni med nije ljepljiv. Napunite čašu vodom i dodajte u nju kašičicu meda. Prirodni med će pasti na dno i ostati kompaktan, dok će se vještački početi da se otapa.

Ljekoviti recepti dr Vidoja Kulića, pulmologa i pčelara iz Sombora

Za odrasle: Sok od jedne pomorandže, sok od pola limuna i jednu kašiku meda razmutiti u dva decilitra vode i popiti ujutru prije kafe ili doručka. Starije osobe i one koje imaju povišen holesterol mogu dodati i jednu kašiku jabukovog sirćeta.

Za djecu: Djeca svakog jutra prije odlaska u školu treba da popiju šolju mlijeka s dvije kašičice meda.

Vrh šibice umočite
u med i zapalite.
Sa prirodnim
medom šibica će
goreti, za razliku
od veštačkog, koji
sadrži vodu

10 medenih zapovijesti

1. Preporučuje se od prve godine

Može ga koristiti svako od navršene prve godine do kraja života ako nije alergičan ili nema šećernu bolest.

2. Ne oštećuje zube

Za razliku od bijelog šećera, med ne oštećuje zube, već čuva kalcijum i spriječava karijes

3. Uzima se drvenom kašikom

Med uzimajte drvenom, porculanaskom ili plastičnom, ali ne i metalnom kašikom.

4. Uzima se svakodnevno

Možete ga uzimati svakodnevno pola sata prije jela, a preporučena dnevna doza je jedan gram na kilogram tjelesne težine.

5. Med se ne jede već se pije

Uvijek ga rastvorite u vodi, čaju, mleku, soku, nikako vrućim. Med se ne jede nego se pije. Ne progutajte ga odmah već ga mućjakte u ustima do tri minuta.

- Svaki dan započnite
- kašičicom meda
- rastvorenom u čaju
ili vodi koja ne sme
- biti toplija
- od 37 stepeni
- Celzijusovih

6. Zacjeljuje rane

Ako rana nije velika, stavite na nju malo meda i brže će zacijeliti.

7. Odličan je za mamurluk

Fruktoza ubrzava oksidaciju alkohola u jetri. Kad sljedeći put preterate s pićem, pojedite dve-tri kašike meda.

8. Uništava holesterol

Med smanjuje nivo holesterola i triglicerida za sedam odsto, a povećava nivo korisnog HDL holesterola za dva odsto.

9. Slađi je od šećera

To znači da će manja količina meda dovoljno zasladiti napitak, a broj kalorija biće manji.

10. Što tamniji, to bolji

Što je med tamniji, to sadrži više antioksidanata, koji obnavljaju oštećene ćelije.

Ne propustite