1993. GODINE

Obilježena godišnjica bitaka za odbranu Naselja heroja Sokolje

Objavljeno:19.03.2018 - 16:08
A A A Times Arial

Brojne delegacije, članovi porodica poginulih, preživjeli saborci i građani okupili su se danas u Naselju heroja Sokolje kako bi odali počast šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i prisjetili se bitaka koje su se na ovom prostoru vodile od 1992. do 1995. godine.

Položeno je cvijeće na spomen-obilježju kod Osnovne škole "Sokolje", gdje su ispisana imena boraca koji su za odbranu ovog naselja i države BiH dali svoje živote. Među njima je bio i Smail Smajo Šikalo, koji je ranjen 1. decembra 1992. godine, a osam dana kasnije je preminuo.

U nastojanju da se otrgne od zaborava uspomena na vrijeme kada je branjeno i odbranjeno Sokolje, grad Sarajevo i BiH, održan je i historijski čas, a o borbama govorio je ratni komandant drugog bataljona "Druge viteške brigade" ARBiH Sead Čardaklija.

Prisutnim se obratio i predsjednik Udruženja "Druga viteška" Sado Šatrović koji je kazao da se u okviru obilježavanja bitaka vođenih za odbranu Sokolja, tradicionalno u saradnji sa novogradskim školama, mlađim generacijama nastoji prenijeti istina iz perioda "kada su najbolji sinovi BiH svoje živote davali za odbranu države".

Po riječima ratnog komandanta Trećeg bataljona Druge viteške motorizovane brigade Armije RBiH Muaza Suljagića, bilo je više pokušaja da se zauzme naselje Sokolje, ali borci "Druge viteške brigade" i stanovnici naselja pružili su herojski otpor. 

U ovom naselju odigrale su se četiri velike bitke, 9. maja i 1. decembra 1992. godine te 27 januara i 18. marta 1993. godine.

Osim delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, cvijeće su položili i predstavnici Udruženja "Druga viteške motorizovana brigada", porodice šehida i poginulih boraca, Koordinacija boračkih udruženja, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa ARBiH, Savjeta i MZ "Naselje heroja Sokolje", Općinskog vijeća Novi Grad, predstavnici i učenici Osnovne škole "Sokolje" te predstavnici političkih partija i građani, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad, prenosi Fena. 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!