PROGLAŠENO VANREDNO STANJE

NIVO SAVE DOSTIGAO HISTORIJSKI REKORD, NAJGORE SE TEK OČEKUJE: Pogledajte zastrašujuće prizore (FOTO)

Objavljeno:19.03.2018 - 15:59
A A A Times Arial

Situacija na poplavljenim područjima u Hrvatskoj je alarmantna, a kod Jasenovca, rijeka Sava je dostigla nivo viši nego ikad i iznosi 917 centimetara, čime je srušen rekord star 48 godina.

Una u Hrvatskoj Kostajnici i dalje sporo raste i neće dostići nivo koji je imala prošle sedmice.

Reka Sava u Jasenovcu je dostigla historijski rekord i za 10 centimetara je više od dosadašnjeg maksimuma zabilježenog 1970.

U Jasenovcu, inače, trenutno boravi 111 pripadnika Vojske Hrvatske, a očekuje se i zasjedanje Kriznog štaba, kojem će prisutvovati ministar odbrane. Vanredno stanje odbrane od poplava proglašeno je u Kosinju i Jasenovcu.

Situacija je, kako prenose hrvatski mediji, alarmantna, ali još uvijek nije došlo do prodora vode u kuće gde vojska, u pojedinim naseljima, već nedjelju dana gradi "zečje nasipe". Time je za sada spriječen scenarijo iz 2014. kada su bile poplavljene kuće u Trebežu i još nekim selima.

Kako se najavljuje Sava će i dalje rasti, a vrhunac vodenog talasa koji se prema Savi u Jasenovcu spušta Unom i Kupom biće tek u utorak.

Na tom području je i dalje stotinjak vojnika, a u obližnju Novsku stiglo je iz raznih dijelova Hrvatske u nedjelju i šest ekipa HGŠ-a s čamcima.

I dalje raste Kupa uzvodno od Siska, gdje je na nekim dijelovima proglašeno i vanredna situacija.

Dijelovi pojedinih naselja na području Lekenika i dalje su odsječeni te je jedina veza s njima čamac.

Crveni krst dostavlja hranu, vodu i lijekove ugroženom stanovnistvu.

Na području Petrinje, uz aktivirano klizište u Prnjavoru Čuntićkom koje ugrožava desetak kuća i na kojem je već počela sanacija, pojavilo se veće klizište i na području Donje Mlinoge koje je i oštetilo telefonske i strujne vodove te vodovodnu mrežu, prenosi "Tanjug".

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!