Što ih više jedete, više ćete mršaviti: Evo koje namirnice podstiču tijelo da troši kalorije
Namirnice sa „negativnim kalorijskim bilansom“ ne postoje, ali postoje namirnice koje se upotrebljavaju svakodnevno, a koje u procesu varenja ispoljavaju efekat negativnog bilansa u tijelu.
Šta je, u stvari, negativan kalorijski bilans? Odgovor je jednostavan: kada namirnica zahteva da tijelo potroši više kalorija u procesu varenja nego što varenjem dobije iz njih. Znači, tijelo je prisiljeno da troši rezerve iz nekih drugih rezervi kako bi imalo energije za normalno funkcionisanje. Ipak, liste namirnica sa negativnim kalorijama, treba uzeti sa dozom rezerve, budući da se naučnici još uvijek spore oko ove teme, odnosno nema jasnog naučnog dokaza da je teorija o negativnim kalorijama tačna ili je u pitanju obilje dijetnih vlakana koje nas čine sitim. Nutricionista Stevan Brankov objašnjava koje su to namirnice sa negativnim kalorijama.
– To su namirnice sa niskim glikemijskin indeksom, a visokim sadržajem vlakana, koje proizvode osjećaj sitosti, tako da je želja za jelom znatno umanjena. Iz ovoga proizilazi zaključak da se jede rijeđe i zdravije, a da se, istovremeno, gube kilogrami. Povrće, voće i ljekovito bilje koje se nalazi na spisku namirnica sa negativnim kalorijskim bilanskom je izuzetno bogato vitaminima i mineralima. Ove namirnice poboljšavaju metabolizam i prozvodnju enzima i time aktiviraju sposobnost tijela da troši salo – objašnjava Brankov.
Na ovom spisku nalaze se sljedeće namirnice:
Povrće – asparagus, boranija, repe, prokelj, kupus, šargarepa, karfiol, celer, rotkve i rotkvice, krastavci, endivija, grašak, kineski kupus, praziluk, salata, cikorija, spanać, paradajz.
Voće – jabuka, kupina, brusnica, grejpfrut, limun i limeta, malina…
Začini i ljekovito bilje – cimet, karanfilić, anis, čili paprika, kajen, korijander, kumin, mirođija, sjeme morača, seme lana, vrtni kres, bijeli luk, đumbir, peršun, crni luk, sjeme salčice i potočarka.
Iako se ističu kao čudotvorne namirnice zbog kojih se lako mršavi, prava istina je da su one vrlo zdrave za cijelo tijelo i donose mnoge dobrobiti, ali da bi dijeta negativnih kalorija zaista djelovala morali bismo jesti strahovito puno navedenih namirnica svaki dan i tako poništiti unesene kalorije.
– Da bi došlo do značajnog gubitka težine neophodno je jesti od jednog do dva kilograma mješavine navedene hrane dnevno. Treba je jesti bez prerade, sok ne dolazi u obzir. Blendiranje je dozvoljeno pod uslovom da se hrana pojede odmah. Najbolje je nabaviti hranu od organskog proizvođača i jesti sirovo ili blago opareno. Takođe, ove namirnice ne bi trebalo da se jedu sa hranom koja sadrži „prazne kalorije“ jer tada se gubi efekat negativnog kalorijskog bilansa. Namirnice sa negativnim kalorijama su svakako dobar izbor kod dugoročnih dijetnih ciljeva – ističe nutricionista.
Ove namirnice, između ostalog, doprinose:
– Poboljšavanju metabolizma i potenciraju upotrebu skladištene masti;
– Povećavanju nivoa energije pojedinca;
– Stabilizovanju nivoa šećera u krvi, a time i stabilizovanju raspoloženja;
– Poboljšanju varenja i čišćenju debelog creva;
– Čišćenju jetre, čime je varenje masti efikasnije;
– Spriječavanju upala, a time poboljšavanju krvotoka;
– Smanjenju nivoa holesterola u krvi;
– Poboljšavanju umnih sposobnosti i koncentracije;
– Ublažavanju stresa, anksioznosti i depresije;
– Doprinose dobrom snu;
– Podmlađivanju kože, daju snagu kosi i ojačavaju nokte;
– Ne sadrže mast, ne sadrže gluten i ako se pripreme kako valja vrlo su ukusne.