Gradačac dobija centar za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenih

Objavljeno:16.03.2018 - 20:15
A A A Times Arial

U Gradačcu će uskoro biti otvoren prvi trening centar za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenih osoba. 

U nastojanju da se izbori sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, Gradačac će uz pomoć UNDP-a i TIKE dobiti trening centar.

Tako će praksa iz Turske biti prenijeta u ovu općinu koja posljednjih godina doživljava rapidan privredni razvoj, posebno u sektoru metaloprerađivačke industrije. Ranije prepoznat problem obrazovnog sistema, koji mladima ne nudi mogućnost praktične obuke, doveo je do rješenja u vidu obuke koja će ih pripremiti za tržište rada, te stvoriti mogućnost da odmah nakon završetka škole dobiju posao i bolju platu.

Trening centar bit će smješen u zgradu starog srednjoškolskog centra. Općina će platiti sanaciju krova. TIKA i UNDP će dalje uložiti oko 180 hiljada KM za opremanje učionica u kojima će se odvijati obuka, odnosno prekvalifikacija i dokvalifikacija. U Turskoj je za ovaj posao obučeno 15 instruktora.

- Oni su nakon obuke dobili ugovore sa firmama sa područja Općine Gradačac iz branši iz kojih su i vršene kvalifikacije - kazao je načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić.

U trening centru vršit će se prirema za rad u drvnoj, prehrambenoj i metaloprerađivačkoj industriji, koja je posebno razvijena u Gradačcu. Privrednici iz ove općine podržavaju ovaj projekat, za koji smatraju da će rješiti osnovni problem bh. društva - odlazak mladih.

- Mi već sada u ovih nekoliko općina imamo izražen nedostatak kvalifikovanih radnika. Da ne govorimo o poljiprivredi, to je izraženo već dugo, govorimo o radnicima u industriji. Smatramo da je ovo jedan od načina za prevazilaženje tog problema - rekao je predsjednik Udruženja privrednika Gradačca Muhamed Bilajac.  

U Gradačcu je od 2012. do 2017. godine brpoj zaposlenih povećan sa 6.420 na 8.685, što je povaćenje za skoro 25 posto. Računaju da će u ovoj godini biti otvoreno dodatnih 500 radnih mjesta. Gradačac je i prva općina Tuzlanskog kantona koja posjeduje certifikat općine sa povoljnim poslovnim okruženjem. Trening centar i ostale predispozicije opravdat će tezu da je ova općina postala ekonomsko čudo BiH.

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia