Crnadak - Duncan: Očekujemo uspješan Samit u Londonu o zapadnom Balkanu

Bosna i Hercegovina
Crnadak - Duncan: Očekujemo uspješan Samit u Londonu o zapadnom Balkanu
.

Pripreme za predstojeći Samit u Londonu o zapadnom Balkanu bila je jedna od tema današnjeg susreta u Sarajevu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka sa državnim ministrom za Europu i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije sir Alanom Duncanom.

- Što se tiče Samita očekivanja su velika i veoma smo zadovoljni sa tim što se u prvi plan pored opštih priča dobre saradnje u regionu, uvodi dosta tema vezano za bezbjednost, vladavinu prava i borbu protiv korupcije. Također, po prvi put, u istom danu kada se budu sastajali ministri inostranih poslova, bit će održan i sastanak ministara unutrašnjih poslova - izjavio je ministar Crnadak nakon susreta.

Također je bitno, po njegovim riječima, što je Samit u Londonu opredijeljen da vrlo visoko na listi prioriteta drži i pitanja snažnije ekonomske saradnje i to posebno kroz podršku duhu preduzetništva i jačanju ekonomija na prostoru Balkana.

- Nastavljaju se pripreme i mi ćemo sa naše strane doprinijeti koliko budemo mogli i očekujemo jedan dobar Samit nakon onoga koji je održan prošle godine u Trstu – dodao je Crnadak.  

Što se tiče bilateralnih odnosa, kako je kazao Crnadak, potvrđeno je opredjeljenje  i stavovi koji su se mogli čuti i kada je u Sarajevu bio britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, a to je da bez obzira na Brexit i odluke koje će Velika Britanija donijeti i koje je donijela vezano za odnose sa EU, našu saradnju zadržimo na vrlo visokom nivou i da je dalje jačamo.

- Mi smo bili među najglasnijim na prostoru zapadnog Balkana kada se govorilo o tome da li da ovaj samit ostane u Londonu s obzirom na Brexit. Mi smo bili među onima koji su snažno zagovarali da treba da ostane jer ovaj region zapadnog Balkana paralelno sa svojim kretanjem ka EU, bez obzira na Brexit, treba da zadrži snažnu vezu sa Velikom Britanijom – istakao je Crnadak.      

Ministar Duncan je kazao da će se londonski Samit među ostalim koncentrisati na ekonomsku stabilnost, bezbjednost, napominjući da žele uključiti i mlade jer je na njima budućnost. 

Čestitao je BiH na napretku koji je ostvarila dodajući da će Velika Britanija nastaviti da pruža podršku BiH u provođenju reformi i u koracima ka pristupanju EU.

 - Žao mi je da, kako se vi pridružujete, mi smo odlučili da napustimo EU, ali u svakom slučaju mogu da osiguram da, možda napuštamo EU, ali ne napuštamo Evropu niti ovaj region i nećemo okrenuti leđa ovom dijelu svijeta - naglasio je Duncan.  

Duncan je uputio i poruku u vezi kako je rekao "upotrebe nervnog agensa" koji je primijenjen prilikom pokušaja ubistva u Velikoj Britaniji.

 - Znamo porijeklo nervnog bojnog otrova i znamo da je zabranjen i da je njegovo posjedovanje u suprotnostni sa konvencijama o hemijskom naoružanju. Ovaj agens je upotrebljen i to gnusno i neprihvatljivo - rekao je Duncan. 

Britanski ministar za evropska pitanja je poručio da je Velika Britanija zbog nedostatka odgovarajućeg iz Ruske Federacije odlučila da udalji 23 diplomata iz Londona.

- Bilo da je riječ o namjernom činu Rusije ili je Rusija izgubila nervni agens koji uopšte nije smjela ni da posjeduje. Govorim to iz dva razloga s obzirom da to nije rizik samo za Ujedinjeno Kraljevstvo nego i za čitav svijet koji je zabranio te bojne otrove čije upotrebu nismo vidjeli na evropskom tlu još od 1945. godine. Drugi razlog jeste da zahvalim svim državama u svijetu i regionu koji su nas podržali u zajedničkom djelovanju da svijet shvati da je riječ o prijetnji svima, a ne samo nama - rekao je Duncan.

 

Ne propustite