CIN dobio osmu presudu protiv institucija

Objavljeno:16.03.2018 - 16:39
A A A Times Arial

Okružni sud u Trebinju je presudio u korist Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) u sporu koji je pokrenuo protiv Univerzitetske bolnice u Foči zbog nedostavljanja informacija.

Novinari CIN-a su u martu 2017. godine zatražili od ove bolnice podatke o donacijama koje je primila u periodu od 2010. godine. Univerzitetska bolnica u Foči je ignorisala ovaj zahtjev o slobodnom pristupu informacijama zbog čega je CIN pred Okružnim sudom u Trebinju u oktobru prošle godine podnio tužbu zbog nedostavljanja - saopćeno je iz CIN-a.

U odgovoru na tužbu iz fočanske bolnice su naveli da je bilo nemoguće postupiti prema zahtjevu jer su, prema zakonu, bili obavezni čuvati dokumentaciju pet godina i da „postoje razne vrste medicinske opreme pa je bilo teško odrediti aktivnosti u cilju pronalaska tražene informacije“.

Međutim, u presudi je navedeno da, prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske, svaka fizička i pravna osoba ima pravo pristupa informacijama koje su pod kontrolom javnog organa i svaki javni organ ima obavezu objaviti takve informacije.

U saopćenju se navodi da su nakon presude u januaru 2018. godine iz bolnice dostavili CIN-u tražene podatke prema kojima je 14 donatora poklonilo ovoj bolnici medicinsku opremu vrijednu 818.610 KM.

Zbog sumnje da su pojedine firme na osnovu doniranja laboratorijske opreme osigurale pobjedu na tenderima za nabavku reagensa, CIN je identične podatke zatražio od 34 bh. bolnice. Iz bolnice „Nevesinje“ i Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“ iz Kozarske Dubice su odgovorili da nisu imali donacija, dok su ostale bolnice dostavile podatke o primljenim donacijama, u ukupnoj vrijednosti od 176 miliona maraka.

- CIN je otkrio da su među donatorima i trgovci medicinskom opremom koji su u sedam bolnica poklonili opremu vrijednu 2,2 miliona maraka. Nakon toga su s istim bolnicama zaključili ugovore o nabavci reagensa i potrošnog materijala za tu opremu u vrijednosti 14,7 miliona maraka - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je najveći broj ugovora zaključen ili nakon otvorenog postupka u kojem su ti donatori bili i jedini ponuđači, ili pregovaračkim postupkom, uz obrazloženje da se radi o ekskluzivnim pravima. Istraživanje CIN-a pokazuje da dobavljači nisu uvijek ekskluzivni, ali da su tako uredili tržište, ograničavajući zastupnike i trgovce regionalno kako jedni drugima ne bi bili konkurencija.

- U Agenciji za javne nabavke BiH kažu da ovakvo poslovanje nije u skladu sa Zakonom koji predviđa jednak tretman svim dobavljačima. Smatraju da zdravstvene ustanove imaju obavezu ispitati tržište u vezi sa nabavkom potrošnog materijala koji ide uz donirani aparat. Međutim, takva obaveza nije jasno definisana Zakonom pa se u praksi i ne primjenjuje - navodi CIN.

(Fena)

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!