Ivanić učestvuje u radu Šestog Baku svjetskog foruma u Azerbejdžanu

Aktuelno
Ivanić učestvuje u radu Šestog Baku svjetskog foruma u Azerbejdžanu
.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić učestvuje u radu Šestog Baku svjetskog foruma u Azerbejdžanu.

On je u današnjem obraćanju na panelu ”Većine naspram manjina” kazao da odnos između brojnije i manje brojne zajednice predstavlјa klјučno pitanje odnosa na Balkanu, a i šire.

Dodao je kako smatra da je Daytonski mirovni sporazum postavio dobar okvir za rješavanje tog odnosa, jer nije identifikovao pobjednike i poražene.

- Stoga vjerujem da rješenja koja su uvedena Daytonskim sporazumom mogu da posluže kao model i primjer za druga područja kako uspostaviti ravnotežu u odnosu brojnijih i manje brojnih zajednica - rekao je Ivanić.

Obraćajući se učesnicima Foruma, kazao je da je u Daytonskom sporazumu nađen balans između osnovnog demokratskog principa i zaštite prava manje brojnih grupa, što je klјučni izazov s kojim bi se mogla suočiti mnoga društva.

- Da bi se došlo do pravog rješenja, potrebno je učešće političara koji su spremni na kompromis - rekao je Ivanić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Tema ovogodišnjeg Baku foruma, koji se održava do 17. marta, je kako premostiti jazove u stvaranju inkluzivnih društava. Baku forum već šesti put okuplјa brojne aktuelne i bivše evropske i svjetske lidere na debatama o globalnim izazovima današnjice i klјučnim aspektima o promjenama na kojima će se raditi u budućnosti. Osim šefova država i vlada, Forum okuplјa i lidere iz javnog i privatnog sektora i civilnog društva.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je na marginama Samita i s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim, predsjednikom Albanije Ilirom Metom i premijerom Turske BinalijemYıldırımom.

Ivanić je upoznao predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva s političkom i ekonomskom situacijom u BiH, evropskim putem BiH i odgovorima na upitnik Evropske komisije, kao i obavezama u ispunjavanju Reformske agende.

Izrazio je očekivanje da će azerbejdžanska investicija u fabriku za preradu voća i povrća u Doboju uskoro biti završena i da će to biti povod za posjetu predsjednika Aliyeva.

Član Predsjedništva BiH iskazao je zahvalnost za donaciju za izgradnju Doma zdravlјa u Kotor-Varoši, koja je u završnoj fazi.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev pozdravio je napredak BiH na evropskom putu. Istakao je da saradnja na većem broju projekata predstavlјa još jednu potvrdu bliskih i prijatelјskih odnosa dvije zemlјe.

Govorio je i o situaciji u regionu, izgradnji gasovoda i želјezničke infrastrukture koja bi trebalo da poveže Evropu i Aziju i stvori bolјe uvjete za transport roba.

Obostrano je konstatirano da treba dalјe raditi na jačanju saradnje BiH i Azerbejdžana, posebno na kulturnom i ekonomskom planu.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je i s premijerom Turske Binalijem Yıldırımom. Konstatirano je da su bilateralni odnosi dvije zemlјe dobri, a posebno je pozdravlјeno povećanje obima trgovinske razmjene do koga je došlo potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Značajan segment razmjene predstavlјa izvoz mesa i brašna u Tursku, od čega direktnu korist imaju proizvođači.

Zaklјučeno je i da će novi podsticaj intenziviranju saradnje, ali i razvoju regije u cjelini, dati aktivnosti na izgradnji saobraćajne infrastrukture (autoput Beograd - Sarajevo).

Sagovornici su konstatirali i da razmjena posjeta na visokom nivou značajno doprinosi dalјem razvoju dobrih odnosa.

Sastancima su prisustvovali i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ambasador BiH u Turskoj i Azerbejdžanu Bakir Sadović - navodi se u saopćenju.

Ivanić je razgovarao i s predsjednikom Albanije Ilirom Metom. Razgovarano je o bilateralnim odnosima dvije zemlјe, unutrašnjopolitičkim prilikama i evropskim integracionim procesima. Predsjednik Albanije pozdravio je predaju odgovora BiH na pitanja iz Upitnika EU.

Ne propustite