Opozicija i bivši radnici osporavaju novootvorenu banjalučku 'Eko toplanu'

Bosna i Hercegovina
Opozicija i bivši radnici osporavaju novootvorenu banjalučku 'Eko toplanu'
.

U Banjoj Luci je danas zavanično otvorena „Eko toplana“, koja je izgrađena po konceptu javno-privatnog partnerstva između tog grada i kompanije “IEE”.

Prethodno je održana stručna regionalna konferencija „Energetska suverenost - Banja Luka kao regionalni centar“ na kojoj je predstavljen projekat „Eko toplane“ i način riješavanja višedecenijskog problema grijanja u Banjoj Luci.

Ovom skupu je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je istakla da je od velikog značaja to što je za ovaj projekat upotrijebljena domaća tehnologija i da on pokazuje da postoje domaće firme koje, kako je navela, mogu da se takmiče s najboljim inostranim kompanijama.

- Imamo firme iz Republike Srpske koje rade u Srbiji i zapošljavaju značajan broj ljudi. To su firme koje mogu da naprave inovativna rješenja i ponude novu tehnologiju. Ovo je signal i za sve ostale privrednike da uspostavimo još bolju i čvršću saradnju u svim oblastima - rekla je Brnabić.

Gadonačelnik Igor Radojičić je, u svom obraćanju, naglasio da je ovo važan korak u segmentu koji podrazumijeva pametni, zeleni i grad s povoljnim poslovnim okruženjem.

- Nadam se da smo kroz ovo partnerstvo u izgradnji nove toplane uvjerili širu poslovnu zajednicu da ovdje imaju pouzdanog partnera i da su svi dobro došli. Mi smo prva lokalna zajednica u BiH kojoj je EBRD direktno plasirala sredstva bez dodatnih garancija, vjerujući u naš projekat kojim smo dugoročno riješili problem daljinskog grijanja - rekao je Radojičić.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović je rekla da je u rekordno kratkom vremenu završen važan gradski i republički projekat.

To ne misle nezadovoljni radnici stare banjalučke "Toplane" i opozicija u Banjoj Luci, koji tvrdi da nova toplana više od stare zagađuje grad i životnu sredinu. 

Odbornik Kluba „Sloboda“ u Skupštini grada Banja Luka Milenko Jaćimović je rekao da je zloupotrijebljen današnji dolazak premijerke Srbije Ane Brnabić u Banju Luku za otvaranje nove "Eko-toplane". 

Postavio je pitanje zašto je gradska vlast ušla u projekat s privatnom firmom, potrošila 17 miliona KM iz budžeta grada i prenijela dugove stare toplane od 90 miliona KM na sebe.

Odbornik NDP-a u Skupštini grada Banja Luka Saša Lazić tvrdi da "Eko-toplane" nemaju upotrebnu i ekološku dozvolu, prenosi Fena.

Ne propustite