FTV-e prekinula saradnju s Redakcijom dokumentarnog programa BHRT-a

Aktuelno
FTV-e prekinula saradnju s Redakcijom dokumentarnog programa BHRT-a
.

Poslovodni odbor i Programski kolegij RTV Federacije BiH danas su Upravnom odboru BHRT-a i generalnom direktoru Belminu Karamehmedoviću uputili dopis o prekidu saradnje u pojedinim programskim segmentima.

U dopisu je navedeno da Radio-televizija Federacije BiH ima odličnu saradnju s ostalim radio-televizijskim kućama u sistemu javnog emitiranja Bosne i Hercegovine, te da im je posebno značajna saradnja koju u realizaciji programskih sadržaja ostvaruju s BHRT-om kao radio-televizijskom kućom na državnom nivou.

Međutim, ističu da postoji crta ispod koje ne mogu ići, a to je vrijeđenje djece žrtava rata, govor mržnje, te pozivanje na etničku segregaciju i izolaciju osoba na temelju njihove etničke pripadnosti.

Uz čuđenje kako je osoba tog profila mogla biti imenovana na funkciju u Javnom servisu Bosne i Hercegovine, Poslovodni odbor i Programski kolegij Radio-televizije Federacije BiH odlučili su do daljnjeg suspendovati svaku saradnju s Redakcijom dokumentarnog programa BHRT-a dok je na njenom čelu Tvrtko Milović.

- Plašimo se da je tim imenovanjem započela operacija etničke podjele javnog radio-televizijskoga servisa u našoj zemlji. Ovi planovi posebno su bli izraženi u pokušajima HDZ-a i SBB-a da nametnu prinudnu političku upravu nad našom kućom koja bi provela zahtjeve HDZ-a za njenom etničkom podjelom - navedeno je u saopćenju Poslovodnog odbora i Programskog kolegija Radio-televizije Federacije BiH.

Ne propustite