Snažan borac u borbi protiv zloćudnih tumora: Cvijet koji raste u skoro svakom vrtu pomaže u liječenju raka

Porodica i zdravlje
Snažan borac u borbi protiv zloćudnih tumora: Cvijet koji raste u skoro svakom vrtu pomaže u liječenju raka
.

Istraživanje je sprovedeno na belgijskom univerzitetu pod vođstvom Denisa Lafontena. Studija je pokazala da narcis uzrokuje i određene zdravstvene poteškoće, posebno osip i nesvjesticu ako se njegova stabljika žvače.

Snažan borac u teškoj borbi protiv zloćudnih tumora mogao bi da postane i poznati žuti cvijet koji se koristi u narodnoj medicini za liječenje raznih bolesti.

Širom svijeta poznat je kao zaštitni znak mnogih kampanja u borbi protiv raka. Riječ je o narcisu. 

Iako ovo otkriće zvuči kao neka priča, bajka, čini se da u njoj ima puno istine. Naime, naučnici su otkrili prirodni spoj koji se nalazi u evropskoj vrsti narcisa, Amaryllidaceae Narcissus, alkaloid hemantamin koji blokira produkciju proteina koji su osnova za rast i razvoj stanica tumora.

"Tumorske stanice posebno su osjetljive na redukciju u sintezi proteina", objašnjava studija objavljena u naučnom magazinu "Structure".

Hemantamin pripada grupi terapeutskih molekula prirodnog porijekla među kojima je i morfijum (poznat kao lijek protiv bolova), kinin (upotreba u liječenju malarije) i efedrin (sredstvo za liječenje plućnih bolesti).

Potiče stabilizaciju proteina i dovodi do eliminacije tumorskih stanica. Veže se uz ribozome koji su odgovorni za sintezu proteina. 

 

Ne propustite