MOSTARKA U PARLAMENTU BERLINA/ MAJA LASIĆ ZA NOVI.BA: Savjetujem biračima da kritički gledaju šta im političari nude, a šta sprovode

Aktuelno
MOSTARKA U PARLAMENTU BERLINA/ MAJA LASIĆ ZA NOVI.BA:  Savjetujem biračima da kritički gledaju šta im političari nude, a šta sprovode
.

Ona je rođena u Mostaru, a zbog rata kao djevojčica od 14 godina morala je napustiti Bosnu i Herecegovinu. 

Maja Lasić doktorica je biologije i Bosanka koja je ušla u Parlament Savezne pokrajine Berlin, gdje je prije dvije godine proglašena zvijezdom lokalnih izbora. 

Odlučili smo upoznati ženu koja moža biti inspiracija mnogima i doznati šta se to promijenilo od lokalnih izbora pa do danas, te kakva je trenutna politička situacija u Njemačkoj. 

Samo za Novi.ba Maja govori o svom izbjeglištvu, kako je izgledao njen put uspjeha, a otkriva nam je šta je to motiviše i inspirše u životu. 

Cijeli intervju sa Majom Lasić donosimo u nastavku. 

Novi.ba: Mediji su Vas prozvali zvijezdom lokalnih izbora u Berlinu, kada ste kao članica Socijaldemokratske stranke prije dvije godine osvojili čak 31 posto glasova u gradskom kvartu Berlina Wedding i tako ušli u Parlament Savezne pokrajine Berlin, možete li se prisjetiti kako je izgledao prvi mjesec dana u berlinskom Parlamentu?

MAJA LASIĆ: Sami početak je bio vrlo uzbudljiv. Svaki korak sam činila prvi put: prvi koalicijski pregovori, prva sjednica odbora za obrazovanje, prvi govor u parlamentu. Taj osjećaj novoga se držao vrlo dugo. Ja sam tek godinu dana poslije pristupa parlamentu, kad sam prvi put uspješno organizirala budžet za obrazovanje, dobila osjećaj da sam napokon ušla u rutinu.

maja3

Novi.ba: Možete li nam, praktično iz prve ruke reći kakva je trenutno atmosfera i politička situacija u Njemačkoj?

MAJA LASIĆ: Situacija je vrlo komplikovana, za čitavu zemlju, ali posebice za nas socijaldemokrate. Svi clanovi SPD-a (znači nas pola miliona) nedavno su pozvani da daju glas da li da kao partija uđemo u koaliciju sa konzervativnim CDU- om. U slučaju te takozvane "velike koalicije" postoji opasnost jačanja političkih rubova, posebno na desnoj strani. Ako ne uđemo u koaliciju, novi izbori će biti skoro neminovni, sa neizvjesnim ishodom. Mi kao SPD biramo time između kuge i kolere, kako bi se u Njemačkoj reklo.

Novi.ba: Da li pratite politička dešavanja u Bosni i Hercegovini, kako vidite situaciju u rodnoj zemlji, te šta biste poručili građanima obzirom da je izborna godina?

MAJA LASIĆ: Iskreno priznajem da ja pored naših trenutačnih problema u Njemačkoj nemam vremena da se interesujem za politiku na Balkanu. Imam samo jedan savjet: vjeruj onome političaru koji priča o školama, bolnicama i putevima, i to samo ako priča i o tome šta je već postigao kao i o konkretnim sljedećim koracima.

maja1

Novi.ba: Da li se mladi trebaju više uključivati u politiku, te koji su bili Vaši motivi ulaska u politiku?

MAJA LASIĆ: Odgovor je naravno da da: demokratski sistemi žive od diskusije unutar i između partija. Ja imam sreću biti dio partijskog sistema gdje stvarna moć nije decenijama grupirana u rukama nekoliko moćnika, nego mi kao partijska baza imamo snagu i obavezu da rušimo političare koji nisu uspješni.

Novi.ba: Napustili ste domovinu tokom rata, tada ste imali 14 godina. Kako je izgledao Vaš put uspjeha?

MAJA LASIĆ: U Njemačkoj sam prvih 15 godina provela takoreći "integrirajući se". Maturirala sam, završila studij biohemije, doktorirala i zaposlila se u globalnoj farmaceutskoj firmi. Kad mi je bilo oko 30, spoznala sam da je moj poziv ipak drugi, tako da sam se od tad koncentrirala na područje integracije i obrazovanja, što me na kraju dovelo i u Berlinski parlament.

maja2

Novi.ba: Možete li nam opisati kako izgleda Vaš jedan radni dan, ko je Maja Lasić kada se ne bavi politikom, šta je inspiriše i motiviše u životu?

MAJA LASIĆ: Ja moje radne dane provodim negdje između obaveznih sjednica parlamenta, brige o mojoj izbornoj jedinici u Wedding kao i mnogobrojnih diskusija sa građanima.

Radim oko 50-60 sati sedmično, a kad ne radim prije svega sam mama. Za ništa drugo ne ostaje vremena.

Moja glavna motivacija u životu su politilčki uspjesi: kada vidim da kroz moj utjecaj đaci iz siromašnih porodica dobiju više pomoći ili kad uspijem poboljšati plate nastavnika ili omogućiti da bude izgrađena nova škola u mom kvartu - tada znam zašto  ja ovo sve radim.

Novi.ba: Na kraju, koje biste savjete podijelili političarima u BiH?

MAJA LASIĆ: Ja političarima nemam šta savjetovati, jer i u BiH kao i svugdje ima i dobrih i loših. Ja savjetujem biračima da kritički gledaju šta im političari nude, a šta sprovode. Birači imaju ogromnu moć - ključno je da tu moć i koriste.

Ne propustite