Vozači da vas vidimo, kojim redoslijedom će vozila proći raskrsnicu: Ko ima prvenstvo prolaza?

Objavljeno:13.03.2018 - 18:38
A A A Times Arial

proSve veći broj saobraćajnih nesreća sa teškim posljedicama i smrtnim ishodima, pa se postavlja pitanja da li vozača zaista dobro poznaju i poštuju saobraćajne propise. 

 

Evo jedne situacije u kojoj bi svaki vozač mogao da se nađe. Tri automobila na raskrsnici sa saobraćajcem, od tri automobila jedna su policijska, kojima su i uključena rotaciona svjetla .

Ko ima prvenstvo prolaza?

Na raskrsnici ili u susretu sa drugim vozilom, vozač je dužan da propusti vozilo koje dolazi sa njegove desne strane – pravilo desne strane, piše portal Itablice.com. Izuzetak od ovog pravila, tramvaj u svim slučajevima ima prvenstvo prolaza.

Takođe, vozila sa pravom prvenstva prolaza odnosno vozila pod pratnjom, sa uključenim rotacionim svjetlima, imaju u svim slučajevima najveći prioritet i pravo prvenstva prolaza, čak i u odnosu na tramvaj.

Vozač vozila koji na raskrsnici skreće ulijevo, dužan je da propusti vozilo koje dolazeći iz suprotnog smera na raskrsnici zadržava pravac kretanja ili skreće udesno, ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.

Izuzetno od gore navedenih pravila saobraćaja, na neregulisanoj raskrsnici, vozila sa pravom prvenstva prolaza i vozila pod pratnjom sa uključenim rotacionim svjetlima imaju pravo prvenstva prolaza u svim slučajevima.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!