SPREMITE SE NA NAJGORE: Voda došla do kuća, vojska izašla na teren

Region
SPREMITE SE NA NAJGORE: Voda došla do kuća, vojska izašla na teren
.

Vodostaj Kupe u Karlovcu zbog kopnjenja snijega uzvodno dosegnut će uskoro visinu kad se poduzimaju redovne mjere obrane od poplave, a vodostaj koji bi zahtijevao izvanredne mjere se, prema sadašnjim pokazateljima, ne očekuje.

14:01 Ivan Mrzljak, zamjenik karlovačkog gradonačelnika, kaže da vojnici ubrzano grade zečje nasipe, a da im komunalne tvrtke dovoze materijal.

13:30 Kako javlja iz okolice Karlovca reporterka Mirela Bačić, u naseljima uz Mrežnicu na terenu su vojnici, vatrogasci i radnici tvrtki koji postavljaju box barijere i popravljaju zečje nasipe.

"Voda je prije stigla, nego smo mi stigli", kazao je Zoran Blažen,  jedan od izvođača radova.

11:28 U Hrvatskoj Kostajnici na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava jer vodostaj Une raste iz sata u sat, a rijeka se izlila na državnu cestu između Kostajnice i Dvora, kod mjesta Kuljani, piše Dnevnik.hr.

Vodostaj rijeke Une već je drugi dan u stalnom porastu i u ponedjeljak (12. ožujka) u 10 sati iznosio je visokih 419 centimetara. Zbog toga su još jučer, pri vodostaju od 377 centimetara, proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, a ako se porast vodostaja nastavi do 450 centimetara, bit će proglašeno izvanredno stanje.

10:30 Zbog porasta vodostaja preplavljena je državna cesta između Hrvatske Kostajnice i Dvora kod mjesta Kuljani, pa je promet na toj dionici ceste obustavljen za sva vozila. U Kostajnici su, kao i inače u sličnim situacijama, najugroženije obiteljske kuće u Ulici Nine Marakovića, koja se nalazi na samoj obali rijeke. Voda je na nekoliko mjesta već došla do okućnica, ali neposredne opasnosti još nema.

"Iako vodostaj Une raste oko tri centimetra na sat, spremni smo za moguće intervencije. Stanje je sada pod kontrolom i ne očekujemo drastične posljedice. Poduzeli smo sve nužne mjere zaštite od mogućih poplava i pratimo kretanje vodostaja", rekao je kostajnički gradonačelnik Dalibor Bišćan.

 

Karlovačko područje

Načelnik sektora za hidrologiju Državnog hidrometeorološkog zavoda Borivoj Terek rekao je za Hinu da se prema svim sadašnjim parametrima očekuje da će Kupa u Karlovcu u redovno stanje obrane od poplave prijeći sutra i pekosutra, 13. i 14. ožujka. 

"Ne očekujemo izvanredne mjere obrane od poplave jer će najviši očekivani vodostaj biti između 748 i 752 centimetra," rekao je. Na izvanredne mjere se prelazi kad vodostaj Kupe prijeđe 750 cm.

Terek je također rekao da će najviši vodostaj u Farkašiću i dalje prema Sisku biti u petak, 16. ožujka i da se ondje očekuju izvanredne mjere obrane od poplave.

Stotinu pripadnika Hrvatske vojske s tehnikom vojne inženjerije nastavljaju s podizanjem protupoplavnog zida u najugroženijim karlovačkim naseljenima, javio je jutros (12. ožujka) Centar 112.

(N1)

Ne propustite