Ako ste pomislili da je gotovo: Opet minusi i snijeg, a evo i kad

Region
Ako ste pomislili da je gotovo: Opet minusi i snijeg, a evo i kad
.

Kako javlja servis Severe Weather Europe, krajem sedmice će se nad sjevernom i sjeveroistočnom Europom nadviti novi hladni val, koji će se opasno približiti i Hrvatskoj.

Ako ste pomislili da su debeli minusi i snijeg gotovi za ovu zimu, čini se da ste se prevarili. Doduše, idućih dana nas očekuje promjenljivo vrijeme, ali toplo. U utorak i srijedu očekuje se povremena kiša, ali bit će i sunčanih razdoblja.

Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, na Jadranu i jugo koje će u četvrtak jačati. Temperatura bez veće promjene, kretat će se od 13 do 15 stupnjeva, iako će na kopnu biti u malom padu. 

1

No, prognostički modeli najavljuju veliko iznenađenje krajem. 

Tada bi trebalo doći do značajnijeg pada temperature uz mogućnost snijega. Kako javlja servis Severe Weather Europe, krajem tjedna će se nad sjevernom i sjeveroistočnom Europom nadviti novi hladni val, koji će se opasno približiti i Hrvatskoj.

2

  - Krajem idućeg tjedna moglo bi doći do osjetnog zahlađenja, ali zasad takve izglede nije moguće potvrditi - piše Severe Weather Europe. Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, u Zagrebu se snijeg očekuje u subotu i nedjelju, a temperatura bi se trebala spustiti na -5 stupnjeva, odnosno -7 stupnjeva Celzijusa.

Ako je vjerovati DHMZ-u, opet se loše piše i Gorskom kotaru. Naime, nakon kiše koja bi u Delnicama trebala padati cijeli tjedan, za vikend im stižu debeli minusi, ali i novi snijeg. Tako se u subotu očekuje temperatura od -10, a u nedjelju -13 stupnjeva.

3

Slično će biti i u Lici. U Gospiću će tako snijeg i temperature od -7 i -10 doći u subotu i nedjelju. foto: dhmz.hr Kako se čini, hladni val i snijeg neće zaobići ni Slavoniju. U subotu se u Slavonskom Brodu očekuje temperatura od -3 stupnja, a u nedjelju -6.   

4

Gotovo identične temperature za vikend očekuju se i u Istri, preciznije Pazinu. foto: dhmz.hr Snijeg se, prema DHMZ-u, očekuje čak i u Splitu. U subotu bi trebala padati kiša, koja bi se u nedjelju trebala pretvoriti u snijeg.

5

Previđaju da će u Splitu u nedjelju najniža temperatura biti -2 stupnja.

Norvežani prvo najavili minuse i snijeg, a onda sve promijenili Zanimljivo, norveški meteorološki institut, koji je poznat po jednim od najpouzdanijih prognoza, dao je zbunjujuće informacije.

6

Naime, prema prvoj informaciji hladni val i snijeg u hrvatsku metropolu trebao je stići u subotu navečer, a onda se snijeg trebao nastaviti i u nedjelju, s temperaturama od -8 stupnjeva. Najavljivali su hladni val i tijekom idućeg tjedna. 

7

No, onda je uslijedio obrat. U novim kalkulacijama značajno su ublažili stvari. Navodno kako će biti pad temperature, ali ne u tolikoj mjeri, te će umjesto snijega padati kiša. Doduše, snijeg je moguć s nedjelje na ponedjeljak, ali je pitanje koliko će se primati za tlo, s obzirom da će temperature biti između -2 i 2 stupnja.

8

Ne propustite