Foreign Policy: Vučić omiljeni evropski autokrata

Region
Foreign Policy: Vučić omiljeni evropski autokrata
.

Evropa podriva svoj kredibilitet birajući stabilnost umjesto demokratije na Balkanu, piše Foreign Policy (FP).

Osvrćući se na izveštaj Doma lordova o Zapadnom Balkanu u kojem se navodi da je Evropska unija izabrala "stabilnost nad demokratskim vrijednostima" u regionu, u članku se navodi da je "većina post-jugoslovenskih vlada postala više stabilitokratska nego demokratska", kao i da ta dinamika nigdje nije očiglednija nego u Srbiji.  

Tolerancija EU prema Vučiću je možda politički pragmatična i predstavlja jednostavan način održavanja stabilnosti na Balkanu, ali je i dubinski cinična. Zaista, EU podriva sopstveni moralni autoritet.


Foreign Policy:

"Predsjednik Aleksandar Vučić je reformisani ultranacionalista koji je imao funkciju ministra informisanja za vrijeme Slobodana Miloševića u posljednjim danima jugoslovenskih ratova, ulogu koja je uključivala novčane kazne novinarima koji su kritikovali režim i zabranjivanje neprijateljskih TV stanica. Posljednjih godina njegovog režima došlo je do primjetnog demokratskog nazadovanja", ističe se u članku.

Također se navodi da je na površini "Srbija i dalje demokratsko društvo sa slobodnim izborima i političkom opozicijom", ali je Vučićeva kontrola nad centrima vlasti u Srbiji tako potpuna, a demokratski proces "tako iskrivljen u njegovu korist da suprotstavljanje ne predstavlja prijetnju njegovoj vladavini".

Dodaje se da je Vučić uspio da pritisne medije tako što je preuzeo kontrolu nad glavnim prihodom - oglašavanjem. Kao jedan od primjera, FP navodi dnevni list Danas, za koji kaže da je upravo zbog tog razloga spao sa 32 stranice na 24, "iako nudi najjeftiniji prostor za oglašavanje na tržištu".  

"Međutim, zvaničnici EU poput Johannesa Hahna, Angele Merkel, Sebastiana Kurza i drugih, bili su više nego radi da skrenu pogled dok Vučić gazi po evropskim vrijednostima koje oni toliko cijene", navodi se u članku.

Navodin se da je balansiranje između Rusije i Zapada možda je jedan od razloga zbog kojih je EU voljna da progleda kroz prste Vučiću.  

Iako Srbija ima snažne religijske i historijske veze sa Rusijom, Srbija izvozi gotovo 10 puta više proizvoda u EU u odnosu na Rusiju, pa se čini očigledno zašto je odlučna da ostane na putu ka EU. Međutim, navedeno je da bi i Moskva mogla imati koristi od tog puta.  

"Srbija u EU je dobit za Rusiju; oni ne očekuju više. Status quo, političke veze plus neka ekonomska saradnja - odgovara Moskvi", kaže Dimitar Bečev, viši istraživač Evroazijskog centra Atlantskog saveta, piše FP.

Ne propustite