Javnost zgrožena Dodikovim ispadom: EVO ŠTA JE PORUČIO BISKUPU KOMARICI!

Bosna i Hercegovina
Javnost zgrožena Dodikovim ispadom: EVO ŠTA JE PORUČIO BISKUPU KOMARICI!
.

Verbalni napadi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na banjolučkog biskupa Franju Komaricu nedopustivi su pokušaj da se utiša glas čovjeka koji je dosljedni mirotvorac i zastupnik obespravljenih i prognanih Hrvata-katolika u tom entitetu, upozorio je glavni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Ivo Tomašević.

Članovi Biskupske konferencije BiH još nisu raspravljali o ovome, no u izjavi za Hinu monsinjor Tomašević je u svoje osobno ime kazao kako Dodikov posljednji napad na banjolučkog biskupa predstavlja razlog za posebnu zabrinutost jer nije prvi takve vrste.

"Ovakva poruka najodgovornijeg čovjeka na razini entiteta RS, a ne tako davno poslao je sličnu poruku, posebno zabrinjava jer se želi ugušiti gotovo sigurno najsnažniji glas čovjeka mirotvorca u vrijeme i nakon ratnih događanja sve do danas. Međutim, to nije glas koji se zalaže, kako netko reče, za 'mir roba i groba', nego za mir u kojem će svaki čovjek, pa tako i Hrvat katolik, u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, moći ostvariti sva svoja ljudska prava i vjerske slobode", kazao je monsinjor Tomašević.

 Dodik jučer zaprijetio Komarici

Dodik je jučer biskupu Komarici zaprijetio kako više ne smije koristiti "ni njegovo ime niti ime RS".

"Opservacije biskupa Komarice ne služe poboljšanju kvaliteta života ni rimokatolika ni drugih građana. One unose samo bespotreban nemir na prostor koji vapi za mirom i izgradnjom povjerenja", izjavio je Dodik nezadovoljan Komaričinim izjavama, objavljenim ovog tjedna u austrijskom tisku, u kojima je on ponovo upozorio na činjenicu da je u RS Hrvata-katolika praktično nestalo, a malobrojnim prognanima koji se još žele vratiti entitetske vlasti to onemogućavaju postavljajući brojne zapreke.

"Umjesto da argumentima odgovori na riječi biskupa Komarice i poduzme sve što je u njegovoj moći da se brojne nepravde prema prognanima i obespravljenima isprave, predsjednik RS Dodik naziva izjave biskupa Komarice netočnim i tendencioznim", istaknuo je monsinjor Tomašević podsjećajući na činjenice o broju prognanih te srušenim i devastiranim crkvama.

"Budući da je broj katolika u RS sveden na 'ostatke ostataka' koji se iz godine u godinu smanjuje i prijeti potpunim nestankom, ne znam koji će to, kako Dodik kaže, 'rimokatolici, kao i pravoslavci i muslimani građani Republike Srpske biti potpuno ravnopravni u ostvarivanju svojih prava'. Krajnje je vrijeme da se predstavnici vlasti, ali i mnogi drugi u ovoj zemlji, okrenu onim malenima, obespravljenima, siromašnima, a upravo za njih neumorno se zauzima biskup Komarica", poručio je glavni tajnik Biskupske konferencije BiH.

Salkić stao u obranu Komarice

Bošnjački dopredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić jedini je dužnosnik u Bosni i Hercegovini koji je stao u obranu banjolučkog biskupa Franje Komarice.

"Nedopustivi su brutalni napadi na biskupa Komaricu koji je jedan od dosljednih boraca za jednakost svih građana u RS. Ovakva razina javne komunikacije i činjenica da se predsjednik jednog entiteta već nekoliko puta obračunava s biskupom čija bi prava trebao štititi samo su karakteristični za Dodika, koji je prvak u kršenju prava nesrba u RS-u i najveći kočničar europskog puta Bosne i Hercegovine. Vrlo je važno da građani i političari u Europi ovo čuju i znaju", stoji u Salkićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je tako reagirao na Dodikovu izjavu, danu jučer, u kojoj je rekao kako biskup Komarica iznosi "učestale netočne, tendenciozne i na momente zlurade navode" o stanju u RS i ugroženosti Hrvata koji tamo još žive.

Razgovor s Komaricom objavio "Kurier"

Bio je to Dodikov komentar razgovora s biskupom Komaricom kojeg je objavio bečki list "Kurier" i u kojemu je banjolučki biskup podsjetio na stradanja i progon katolika u RS-u te upozorio kako se onima koji, unatoč svim zaprekama, žele povratak neprestano stvaraju zapreke.

"Ponovna izgradnja se odvija sporo zbog birokracije Milorada Dodika koji ne daje dozvole ili se molbe prikazuju kao nekompetentne", kazao je uz ostalo biskup Komarica.

Dopredsjednik RS Salkić ističe kako je u cijelosti suglasan s konstatacijom biskupa Komarice da su u Republici Srpskoj ugrožena prava Hrvata i Bošnjaka zbog trajne diskriminacije kojoj su izloženi.

Smatra kako je Dodik pokazao svoju bahatost

"Činjenica da predsjednik entiteta traži od biskupa da prestane koristiti ime entiteta, pokazuje svu (Dodikovu) bahatost", izjavio je Salkić pozvavši Dodika da prekine sustavnu diskriminaciju u RS-u i da počne poštovati ustav entiteta i donosi zakone koji su u interesu svih građana.

Biskup Komarica bio je meta izravnih Dodikovih napada i prijetnji 2017. godine kada ga je optužio da "hoda po svijetu i kleveće RS".

Banjolučkog su biskupa, uz Dodika, brutalno napadali i mediji u RS kada je on ratna stradanja Hrvata u tom entitetu usporedio s Bleiburgom.

 

(HINA)

Ne propustite