Nakon napada nožem u Beču: Austrijska vlast dobila podršku za antiimigracijsku politiku

Svijet
Nakon napada nožem u Beču: Austrijska vlast dobila podršku za antiimigracijsku politiku
.

Austrijska koalicija desnice i krajnje desnice, na vlasti od prosinca, izjavila je u četvrtak da ima podršku za svoju protuimigracijsku liniju, nakon što je Afganistanac priznao krivnju za napad nožem u Beču.

"Jasno je da su posljednjih godina napravljene mnoge pogreške u području imigracije i politike azila, a neograničena imigracija je korijen mnogih problema s kojima se suočavamo", ocijenio je u priopćenju kancelar Sebastian Kurz.

"Zbog toga smo postrožili izdavanje prava na azil", rekao je zamjenik kancelara Heinz-Christian Strache, čelnik ekstremne stranke FPOe.

Osumnjičeni, 23-godišnji tražitelj azila, priznao je da je izveo dva napada nožem u srijedu navečer. Najprije je napao par Austrijanaca (67 i 56) i njihovu 17-godišnju kćer, koji su izlazili iz restorana u glavnom gradu. Nekoliko metara dalje je napao jednog Afganistanca (20).

Pitanje migracija je bila u središtu austrijske predizborne kampanje prošle jeseni, nakon što je ta zemlja sa 8,7 milijuna stanovnika zabilježila više od 150.000 zahtjeva za azil, što predstavlja gotovo 2 posto stanovništva, nakon krize 2015-2016, javlja Hina.

Iako su napadi koje izvode migranti i dalje relativno rijetki, mnogi su jako odjeknuli, a policijske statistike pokazuju da je među pridošlicama stopa delinkvencije i zločina iznad prosjeka.

Izabrana sa skoro 60 posto glasova, nova vlast se posebno obvezala ograničiti uvjete za odobravanje azila, ubrzati postupke i intenzivirati deportacije. 

 

Ne propustite