Može li anestezija izazvati probleme sa sjećanjem, evo šta se događa s mozgom kada dobijete anesteziju

Zanimljivosti
Može li anestezija izazvati probleme sa sjećanjem, evo šta se događa s mozgom kada dobijete anesteziju
.

Prije nekoliko dana u časopisu Anaesthesia objavljena je studija provedena na osobama koje su nakon operacije podvrgnute provjeri „pamćenja", a pokazalo se da one srednjih godina pokazuju najlošije rezultate. Ispitanici prije zahvata nisu pokazivali nikakve znakove Alzeimerove bolesti ili demencije pa čak ni najmanjeg kognitivnog poremećaja.

Sudionici istraživanja bile su osobe iz registra za prevenciju Alzheimerove bolesti iz Wisconsina u SAD-u. Sve osobe bile su srednjih godina starosti koje su se tokom godina podvrgavale nekoliko psiholoških i kognitivnih testiranja u točno određenim vremenskim razmacima. Prosječna starost ispitanika bile su 54 godine.

312 ljudi iz te grupe podvrgnulo se minimalno jednoj operaciji pod generalnom anestezijom, dok 652 osobe nisu nijednom išle pod nož. Sve osobe prije operacije pokazivale su normalno kognitivno funkcioniranje.

Tokom četiri godine nakon operacije, pacijenti koji su bili podvrgnuti općoj anesteziji pokazivali su malo lošije rezultate u trenutku kada se od njih traženo da se nečega prisjete na licu mjesta. Oni koji su proveli više vremena pod anestezijom pokazali su slabije mogućnosti prilikom izvršavanja nekih kognitivnih zadaća, poput planiranja i fokusiranja na neku temu. No te su promjene bile toliko male da su bile skoro zanemarive.

Unatoč ovim rezultatima, Dr. Beverley Orser, a profesor psihologije i anestezije, navodi da se ovaj podatak mora uzeti kao dokaz da tokom operacije djeluje nekoliko faktora koji utječu na naše kognitivno funkcioniranje, što znači da se za sve posljedice ne može okriviti isključivo anestezija.

 

Ne propustite