HRVATSKA

Hapšenja zbog 100 kg kokaina: Među njima i državljanin BiH

Objavljeno:08.03.2018 - 17:12
A A A Times Arial

Hrvatska policija je u sklopu akcije "Nana" razbila krijumčarski lanac i zaplijenila 100 kilograma kokaina kojeg su osumnjičeni pripadnici zločinačke organizacije krijumčarili iz Južne Amerike u Evropsku uniju preko Hrvatske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) objavilo je na svojim internetskim stranicama da je policija u srijedu započela s hapšenjima te da je na području Hrvatske i Slovenije uhapšeno osam osoba.

Među uhapšenima su 48-godišnji državljanin Španije, 43-godišnji dvojni državljanin BiH i Holandije te šest hrvatskih državljana starosti od 39 do 59 godina.

Hina doznaje da je među njima Stjepan Prnjat kojeg se spominjalo još 2007., kad su istražitelji objavili da su razbili lanac krijumčara heroina i kokaina, razgranat po Evropi, uključujući i Hrvatsku.

Sto kilograma kokaina u Panami navodno je kupljeno za 300.000 eura, objavio je Uskok na svojim stranicama, detaljno opisujući način na koji su pripadnici skupine organizirali unošenje droge na skrivena mjesta u kontejneru, u kojemu se nalazilo 20 tona miješanog metalnog otpada i dopremu kontejnera iz Paname u Hrvatsku, odnosno na području Zagreba gdje je droga trebala biti istovarena.

Uhapšene članove skupine policija tereti da su se udružili radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europske unije, skrivenih u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom prometu.

Kao paravan za krijumčarenje droge, preko hrvatskih kompanija kupovali metalni otpad

Kako bi stvorili paravan za krijumčarenje kokaina skrivenog u robi ili kontejnerima, tijekom 2017. krijumčari su organizirali dopremu kontejnera s robom beznačajne vrijednosti iz država Južne Amerike u Europu, koristeći kompanije sa sjedištem u Hrvatskoj, objavio je MUP.

Policija je tako u pretrazi kontejnera dopremljenog u luku Rijeka s 20 tona miješanog metalnog otpada pronašla 100 paketa kokaina, ukupne težine od 100 kilograma. Ranije je, navodi MUP, u sklopu iste akcije zaplijenjeno oko 150 kilograma marihuane i 69.000 kutija krijumčarenih cigareta.

Policija je osumnjičene prijavila Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja javnost će izvijestiti na konferenciji za medije.

Krijumčarenje veće količine kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku, istražuju Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i primorsko-goranska policija u koordinaciji s Uskokom i Carinskom upravom Ministarstva financija.

Uz hrvatske redarstvene službe u istraživanje su uključene redarstvene službe Slovenije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Italije, Paname, Kolumbija te američka agencija za borbu protiv droga – DEA i Europol.

Sve aktivnosti koordiniraju se u Zagrebu, iz Zapovjednog centra u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije, navodi MUP.

Uskok je objavio je da je pokrenuo istragu protiv šestorice hrvatskih državljana, dvojice nizozemskih i španjolskog državljanina zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Kilogram kokaina po cijeni od 21 hiljade do 33 hiljade eura

Prvu trojicu osumnjičenika Uskok tereti da su od januara 2017. do matra 2018., na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja Europske unije, ustrojili zločinačko udruženje i povezali ostale okrivljenike radi kupovine i prenošenja ogromnih količina kokaina iz zemalja Južne Amerike te njegove daljnje prodaje u zemljama Europske unije po cijeni od 21.000 do 33.000 eura za kilogram.

Kupovinu kokaina i prijevoz kontejnerskim transportom u Hrvatsku organizirao je prvookrivljeni, dok je drugookrivljeni organizirao postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta, koji je služio kao paravan tokom prenošenja kokaina.

Sedmookrivljeni je imao zadaću da po dopremi kontejnera na tajnu i sigurnu lokaciju u Hrvatskoj ostalim pripadnicima zločinačkog udruženja, u prepravljenom i pripremljenom kontejneru, pokaže mjesta na kojima je skriven kokain.

Treće okrivljeni je, djelujući kao krajnji izvršitelj dopreme kontejnera, provjeravao postupak carinskog pregleda testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta, kao paravana budućeg neometanog prenošenja kokaina, o čemu je izvještavao dvojicu prvookrivljenika.

On je, osim toga, angažirao dvojicu pripadnika skupine koji su na području Zagreba pronašli mjesta za istovar kokaina, te angažirali tvrtke koje su imala zadatak dopremati tako priređene kontejnere.

Također je angažirao dvojicu okrivljenika koji su preko svojih tvrtki odgovornim osobama u angažiranim tvrtkama u Južnoj Americi vršili plaćanja i prosljeđivali potrebnu dokumentaciju za stvarno kupljenu robu.

 

(Hina)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!