Jeste li zaštićeni od krađe identiteta?

Zanimljivosti
Jeste li zaštićeni od krađe identiteta?
Vi ne gubite svoj pasoš i mislite da nećete biti izloženi krađi identiteta. Svi kradljivci identiteta koji žele ukrasti vaš identitet trebaju podatke o tome tko ste i dokument kojim se to potvrđuje. Imate li dovoljno dobru zaštitu vlastitog identiteta?

 

Vi ne gubite svoj pasoš i mislite da nećete  biti izloženi krađi identiteta. Svi kradljivci identiteta koji žele ukrasti vaš identitet  trebaju podatke o tome tko ste i dokument kojim se to potvrđuje. Imate li dovoljno dobru zaštitu vlastitog identiteta?

Prema službenim statitikama krađa identiteta se događa  kada netko vrši "kupovinu, prijenos, posjedovanje ili se pojavljuje kao nosilac osobnih podataka koji pripadaju privatnoj osobi ili tvrtki u neovlaštenom posjedovanju, s namjerom da se počini prevara ili druga kaznena djela."

U 2013 je bilo dvostruko više žrtava krađe identiteta nego u 2012. ,a postoje naznake da se broj povećava u budućnosti. Živimo digitalno, prijavljujete se sa lozinkom i PIN kodovima svakodnevno i izvlačite se iz privatnosti putem on-line medija.

Savjeti za izbjegavanje krađe identiteta

Stručnjaci savjetuju da nikada ne šaljete osjetljive informacije putem e-pošte, osim ako ste apsolutno sigurni tko je primatelj. Trebali bi, drugim riječima čuvati podatke o ličnom identitetu, bankovnim računima, lozinki i PIN-koda za sebe.

Kao minimum trebali bi slijediti opću sigurnost podataka. Imate lozinku za otključavanje kompjutera, napravite različite lozinke za različite web-usluge i budite kritični prema spamu. Možete li na e-mail koji ste, kao sretan dobitnik, osvojio je veliku novčanu nagradu u natjecanju, nekada preskočiti i izbrisati, imate svako pravo biti skeptični prema ovoj vrsti poruka i obavezno ih izbrišite iz računara. Mnogi kradljivci identiteta su lukavi, ali mnoge njihove pokušaje možete izbjeći pomoću zdravog razuma.

Ne samo da imamo telefon s nama u svakom trenutku - imamo izravan pristup nizu usluga koje zahtijevaju prijavu. Facebook, e-mail, online bankarstva, telefonski računi, fitness app - popis je dugačak. Dakle, budite vrlo oprezni da uključite pristupni kod zaključavanja na telefonu.

Uvijek poštujte signale

Pokušajte uvijek biti oprezni i reagujte na signale koji upućuju na to da nešto nije u redu - možete dobiti račune za robu koju nikad niste naručili, što će biti predmet kreditne provjere, ili ako primijetite da se vaša kreditna kartica tereti za nepoznate transakcije odmah prijavite ovakve sumnje svojoj banci.

 

Ne propustite