Mađarska i Hrvatska jačaju suradnju vojski i odbrambenih industrija

Svijet
Mađarska i Hrvatska jačaju suradnju vojski i odbrambenih industrija
.

Hrvatski i mađarski ministri obrane Damir Krstičević i Istvan Simicsko dogovorili su u srijedu u Budimpeštu jaču suradnju dviju vojski i obrambenih industrija.

Ministri su dogovorili zajedničke vježbe i sudjelovanje u međunarodnim vojnim vježbama, posebno specijalnih snaga, zrakoplovstva i kopnenih snaga.

Najavili su i da će u bliskoj budućnosti potpisati tri sporazuma: o zaštiti zračnog prostora, spašavanju u zraku i razmjeni radarskih podataka.

Napredak u vojnoj suradnji razmotrit će se svakih šest mjeseci, rekli su Krstičević i Simicsco na zajedničkoj konferenciji za novinare u Budimpešti.

"Hrvatska vojska je stvorena u ratu, ima ogromno iskustvo i znanje. I mađarska vojska ima ogromno iskustvo i znanje. Naša zadaća je razmjena tih naučenih lekcija s ciljem da obje vojske budu još bolje, jamci mira i sigurnosti  na ovim prostorima", izjavio je Krstičević, javlja Hina. 

Dvojica ministara razgovarala su i o stanju u jugoistočnoj Europi gdje ima "brojnih problema", rekao je Krstičević.

"Eurointegracije tih zemalja su vrlo važne. No, to nije dovoljno, treba nam veća pozornost i EU-a i NATO-a. Hrvatska i Mađarska su stabilizirajući faktor, imamo utjecaj kroz regionalne inicijative i od nas se očekuje puno", istaknuo je.

Mađarski ministar je rekao da su Hrvatska i Mađarska među najsigurnijim zemljama zahvaljujući svojim vojnicima i međusobnoj suradnji.

Među izazovima s kojima se Europa trenutno suočava, naveo je masovne migracije i s njima povezan trorizam, kao i pitanje identiteta, navela je mađarska novinska agencija MTI.

Ne propustite