Pismo Alberta Einsteina prodato na aukciji, a od cifre će vam se zamantati

Zanimljivosti
Pismo Alberta Einsteina prodato na aukciji, a od cifre će vam se zamantati
.

Nedavno je na aukciji u Jerusalimu prodato jedno pismo fizičara Alberta Einsteina za 103.700 dolara (83.500 eura). Nije objavljeno ko je kupac pisma.

Einstein je pismo o teoriji gravitacije napisao na njemačkom jeziku 1928. godine u Berlinu, i poslao ga kolegi matematičaru.

Na aukciji su prodata i druga pisma, autogrami i fotografije Einsteina , dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 1921. godine, ukupne vrijednosti nekoliko hiljada dolara.

- Ta pisma otkrivaju složenu ličnost velikog naučnika -, rekao je France Pressu direktor aukcijske kuće Viners Gal Viner.

Jedna rukopisna poruka Einsteina o “tajni sreće” prodata je u oktobru 2017. godine u Jerusalimu za 1,56 miliona dolara, dok je prije aukcije pismo bilo procijenjeno između 5.000 i 8.000 dolara, prenosi Bankar.

Einstein je 1952. godine odbio ponudu da bude prvi predsjednik Izraela. Bio je član prvog upravnog odbora Hebrejskog univerziteta, i na toj dužnosti je ostao do smrti 1955. godine.

Svoj arhiv fizičar je zavještao tom univerzitetu, pa je tamo najveća zbirka njegovih dokumenata, među kojima i rukopis teorije relativiteta.

Ne propustite