Izvršena primopredaja sistema za upozorenje na poplave u slivu rijeke Save

Bosna i Hercegovina
Izvršena primopredaja sistema za upozorenje na poplave u slivu rijeke Save
.

U Agenciji za vodno područje rijeke Save u Sarajevu izvršena je svečana primopredaja Sistema za prognozu i upozorenje na poplave u slivu rijeke Save.

Projekt je realiziran u okviru potpore Vlade Sjedinjenih Američkih država stranama Okvirnog sporazuma i saradnje s Inženjerskim korpusom Vojske SAD-a – USACE.

Svečanosti je prisustvovala američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack i predsjedavajući Međunarodne komisije za sliv rijeke Save i tajnik Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić.

Sistem za prognozu i upozorenje na poplave u slivu rijeke Save se sastoji od više modela, od kojih je glavni i najsloženiji zajednički hidrološki model za čitav sliv i podslivove rijeke Save, te hidraulički model rijeke Save i glavnih pritoka i u cijelosti je financiran od Vlade SAD-a, uključujući snimanje LIDAR-om te nabavu kompletne opreme.

U BiH oprema je isporučena za osam nadležnih institucija: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH,  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Federalni hidrometeorološki zavod, Republički hidrometeorološki zavod RS, Agencija za vodno područje rijeke Save, JU Vode Srpske, te Vlada Brčko Distrikta - Odjel za javnu sigurnost.

U okviru potpore Vlade SAD-a vrlo je bitan i transfer znanja od  Inženjerskog korpusa Vojske SAD-a, okrunjen završnom radionicom koja će biti održana od 15. do 17. maja ove godine u Zagrebu, uključujući i završnu svečanost kojoj će prisustvovati ambasadori SAD-a u državama sliva rijeke Save, prenosi Fena.

Pejić je ovom prilikom zahvalio ambasadorici Cormack na angažmanu i potpori Vlade SAD-a, ujedno upoznajući je o značaju ovog sistema nakon poplava 2014. godine, te svim aktivnostima Savske komisije i Ministarstva kad je sliv rijeke Save u pitanju, saopćeno je iz Ministarstva  komunikacija i prometa BiH.

Ne propustite