Putin: Nuklearno oružje Rusija bi hipotetički upotrijebila samo u znak odmazde

Svijet
Putin: Nuklearno oružje Rusija bi hipotetički upotrijebila samo u znak odmazde
.

 Ruski predsjednik Vladimir Putin nada se da nuklearno oružje nikad neće biti upotrijebljeno u svijetu i ističe da bi ga Rusija hipotetički upotrijebila samo u znak odmazde.

"Što se tiče naših planova da ga koristimo - nadam se da se to nikad neće dogoditi, ali se teoretski planovi o njihovoj upotrebi odnose samo na takozvani napad u znak odmazde", rekao je Putin u intervjuu za dokumentarac Vladimira Solovjeva "Svjetski poredak 2018", prenosi Tass.

Kako je objasnio, to znači da se odluka o upotrebi nuklearnog oružja može donijeti ako ruski sistem za upozoravanje ne registruje samo lansiranje rakete, već i pruži i tačno predviđanje o njenoj putanji i vrijeme kada će bojeve glave pasti na teritoriju Rusije.

Istovremeno je izrazio uvjerenje da će se zemljama koje vode antirusku politiku to vratiti i savjetovao ih da "grade odnose s Rusijom".

"Oni koji prave otrov negdje drugdje, na kraju će ga sami progutati i otrovati se njime", rekao je Putin.

On je dodao da je uvjeren da je "neophodno graditi odnose s Rusijom, i onda će sve biti dobro".

Kako je ranije prenijeto, Putin je rekao da nije razočaran u američkog predsjednika Donalda Trampa, već u nepredvidivi sistem rusko-američkih odnosa.

"Nisam razočaran, štaviše on (Tramp) je ostavio veoma dobar utisak na mene na ličnom novou. Nisam razočaran u partnera već u čitav sistem. Teško je nositi se sa takvim sistemom jer je nepredvidiv", rekao je Putin.

Govoreći o sankcijama koje su uvedene Rusiji on je kazao da je njihov cilj da se Rusija obuzda.

"Sankcije su veoma staro, ako ne i antičko oruđe kojim se služe mnogi, uključujući i američke partnere. Stvari su uvijek ovako stajale - čim Rusija postane jaka i moćna država, naši partneri počinju da paniče i pokušavaju da obuzdaju Rusiju", rekao je Putin i dodao da je to način za takmičenje ali nije fer i pravedan.

Putin je ocijenio i da nema sumnje da nije imao ni trunku sumnje da će ponovno pripajanje Krima Rusiji biti propraćeno uvođenjem novih sankcija Moskvu.

"Nisam sumnjao, samo nije bilo jasno u kom će obliku biti", zaključio je Putin.

Putin je nedavno rekao da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja koje protivnička strana nije u stanju da presretne, a rekao je i da ruske rakete mogu da pogode skoro svaku tačku u svijetu, prenosi Tanjug. 

 

Ne propustite