Ljuti ste kad ste gladni: Ovo je razlog

Zanimljivosti
Ljuti ste kad ste gladni: Ovo je razlog
.

U engleskom jeziku čak postoji riječ za to, a stvorena je od "hungry" i "angry", odnosno gladan i ljut, pa tvori "hangry".

U mozgu postoje neuroni koji vam govore kada treba jesti i kad pojedemo nešto, pojavljuje se osjećaj sreće i zadovoljstva, a tada se ti isti neuroni "isključe". Zane Andrews sa Univerziteta Monash dodaje da ako ne pojedemo nešto u kratkom vremenu, neuroni punom snagom mozgu i dalje šalju impulse gladi, pa često pokrenu i dio mozga koji je zaslužan za tjeskobu i raspoloženje općenito.

Taj ljutiti osjećaj popraćen glađu naučnici objašnjavaju kao kombinaciju tjeskobe, frustracije i mrzovoljnosti, a ne baš agresivnog osjećaja ljutnje. No kad se to dogodi, stručnjaci upozoravaju da jedete pažljivo, jer vjerovatno ćete halapljivo krenuti za "junk foodom", šećerom ili nečim trećim, a nakon toga ćete se samo osjećati još gore...

Umjesto toga, pojedite nešto nutritivno bogato, primjerice žitarice koje će zadovoljiti i mozak, ali i trbuh. Osim toga, dobar odabir je i namaz od kikirikija, nemasni proteini, zeleno lisnato povrće i voće, piše Ordinacija.

Ne propustite