2,2 PROMILA: Pijana policajka izazvala udes, pobjegla sa trežnjenja!

Region
2,2 PROMILA: Pijana policajka izazvala udes, pobjegla sa trežnjenja!
.

Policajka iz Zemuna mogla bi da ostane bez posla nakon što je sa 2,2 promila alkohola u krvi pobjegla iz policijske stanice, gdje je bila na triježnjenju nakon što je izazvala saobraćajnu nesreću, saznaje “Blic”.

Policajka je prije nekoliko večeri udarila u jedno taksi vozilo u Zemunu. Prilikom udesa došlo je do manje materijalne štete automobila taksiste, te su vozači pokušali da se dogovore oko naplate štete bez zvanja policije.

- Kada su krenuli da pregovaraju oko naplate štete, policajka je bila potpuno dezorijentirana. Teško je i neartikulisano pričala, te je taksista nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja da se s njom dogovori na kraju pozvao policiju - priča izvor “Blica” upoznat sa slučajem.

Ova saobraćajna nesreća bila bi kao i svaki drugi manji udes, da policija prilikom uviđaja nije utvrdila da je njihova koleginica potpuno pijana.

- Mjerenje promila alkohola u krvi obavljeno je i sa taksistom, kao i sa policajkom. Alko-testom taksiste utvrđeno je da je bio trijezan, dok su rezultati njihove koleginice saobraćajce ostavili u šoku. Naduvala je čak 2,2 promila - priča izvor srbijanskog “Blica”.

Prema njegovim riječima, saobraćajci su istog momenta svoju koleginicu poveli u stanicu, u dežurnu službu na triježnjenje. Međutim, tu nije kraj. Vrlo brzo, pijana policajka uspjela je da pobjegne i nestane bez traga i glasa.

 

- Kada su ujutru došli policajci da je puste sa triježnjenja ponovo su ostali u šoku. Njihove koleginice nije bilo nigdje. Nisu mogli da je dobiju na telefon, jer ga je ugasila, a ubrzo zatim do njih je došla vijest da je izvadila bolovanje - objašnjava izvor “Blica”.

Protiv policajke bit će pokrenut disciplinski postupak, ali i podignuta prekršajna prijava zbog izazivanja udesa u alkoholisanom stanju. Prema riječima Milana Marinovića, predsjednika Prekršajnog suda u Beogradu, policajka je vožnjom sa 2,2 promila počinila jedan od najtežih saobraćajnih prekršaja.

- Takva vožnja je krajnje nesigurna, ne samo za vozača već i za suvozača, kao i druge učesnike u saobraćaju. Alkohol je uzrok mnogih prekršaja u saobraćaju jer vozač pod njegovim dejstvom ne može da prilagodi brzinu kretanja, drži odstojanje - objašnjava on.

Prema njegovim riječima, u slučajevima poput ovog piše se prekršajna prijava.

- Težina posljedice alkohola u krvi definira koja će kazna biti propisana i hoće li se klasificirati kao krivično djelo i prekršaj - zaključuje on.

Pored disciplinske odgovornosti pobjegloj policajki prijeti i kazna zatvora od 15 dana ili novčana kazna od 100.000 do 120.000 dinara (1.650 KM), uz 14 kaznenih poena i devet mjeseci zabrane upravljanja motornim vozilom. Inače, 18 kaznenih poena vozač smije da napravi, prije nego što bude primoran da ponovo polaže vozački ispit.

Količina alkohola u krvi izmjerena policajki iz Zemuna dovodi do stanja potpune alkoholisanosti, te je, kako objašnjavaju stručnjaci za “Blic”, samo pukom srećom izbjegnuta tragedija.

- Sa više od dva promila alkohola u krvi osobe imaju potpuno odsustvo objektivne procjene situacije, često gube svijest, zapažanja su im jako površna i često se potpuno gube, skoro redovno vide duple slike predmeta, pospani su, imaju sasvim nestabilan hod, povraćaju. Takva osoba nipošto ne smije sjesti za volan jer predstavlja opasnost i za sebe, kao i za druge učesnike u saobraćaju i pješake - naglašavaju sagovornici “Blica”.

Ne propustite