Tillerson: Nema brzog rješenja za afričke probleme

Svijet
Tillerson: Nema brzog rješenja za afričke probleme
.

Američki državni tajnik Rex Tillerson je najavio više od pola milijarde dolara pomoći Etiopiji, Somaliji, Južnom Sudanu i Nigeriji, no uoči svog posjeta Africi rekao je i kako nema "brzog rješenja" za probleme tog kontinenta

Oko 533 miliona dolara pomoći bit će utrošeno na hranu, kao i za financiranje hitnih medicinskih potrepština, programa za pitku vodu i ujedinjenja obitelji razdvojenih sukobima, priopćio je State Department.

Prvi govor o američko-afričkim odnosima u Trumpovom mandatu

Tillerson je nekoliko sati prije puta u Etiopiju, govoreći na sveučilištu George Mason u Virginiji, naglasio kako SAD vidi "svjetliju budućnost" za Afriku te želi pomoći da taj kontinent "izgradi kapacitet da se može brinuti za svoje ljude". 

Bio je to prvi govor o američko-afričkim odnosima pod vladavinom predsjednika Donalda Trumpa, a Tillerson je pritom istaknuo kako SAD pruža humanitarnu pomoć kako bi "se borio protiv gladi i nesigurne prehrambene" situacije, no dodao je kako "ne postoje brza rješenja za te izazove", piše Hina.

Državni tajnik će posjetiti Čad, Džibuti, Etiopiju, Keniju i Nigeriju, a to putovanje se događa gotovo dva mjeseca nakon što je Trump naljutio neke afričke čelnike kad je navodno upitao zašto SAD prima toliko imigranata iz država "vuko**bina", uključujući afričke zemlje.

Afrička unija tada je zatražila ispriku, a Trump, koji je odbacio tvrdnje da je izgovorio tako nešto, sastat će se čelnicima te organizacije u njezinom sjedištu u Addis Abebi.

 

Ne propustite