VOZAČI OPREZ: Zbog niskih temperatura moguća poledica na kolovozu

Bosna i Hercegovina
VOZAČI OPREZ: Zbog niskih temperatura moguća poledica na kolovozu
.

Ugaženog snijega na kolovozu ima u višim predjelima zapadne i sjeverozapadne Bosne. Na ostalim dionicama saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Niske temperature pogoduju formiranju poledice, pa se savjetuje pojačan oprez.

Posebna pažnja skreće se na puteve u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na širem području Bugojna i Goražda

Na snazi su zimski uvjeti za vožnju, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolovoz zasnježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju imati lance na pogonskim točkovima na planinskim prevojima.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila iznad 3,5 t na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Vozačima se savjetuje da vožnju prilagode trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Ne propustite