Izetbegović: Brisel i evropski fondovi čekaju na naš odgovor

Bosna i Hercegovina
Izetbegović: Brisel i evropski fondovi čekaju na naš odgovor
.

 Bosna i Hercegovina  ne smije sebi dopustiti još jedan zastoj, moraju ostvariti prevagu pozitivne integracijske snage. Nova strategija EU koja sadrži kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU na zapadnom Balkanu, pruža šansu za ovakvu prevagu, kazao je član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, tokom današnjeg obraćanja na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

Govoreći  o potpori koju evropski reformski i integracijski proces može dati suverenitetu i opstojnosti države BiH, tema Izetbegovićevog obraćanja je bila „Procesi EU integracija jačaju suverenitet demokratske BiH“.

Izetbegović je podsjetio da je prije par dana obilježena 26.godišnjica nezavisnosti BiH, a ovoj proslavi svečanu uvertiru dan ranije dala je posjeta delegacije Evropske komisije predvođene predsjednikom Jean Claude Junckerom prilikom koje je  u Sarajevu predstavnicima EU predat ispunjeni upitnik EU.

Također je podsjetio da je od vremena referenduma o nezavisnosti i osamostaljenja, BiH  prošla dinamičan i trnovit put - prijem u UN, agresiju koja se pretvorila u razarajući rat, mirovne pregovore u koji su rezultirali postizanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, dinamičan proces reintegracije i obnovu države uz snažnu asistenciju međunarodne zajednice, a zatim reformski zastoj uzrokovan odbacivanjem Aprilskog paketa ustavnih reformi.

Kazao je da je zadnjih godina počelo ponovno pokretanje reformskih i integracijskih procesa uz novi angažman međunarodne zajednice  "ali ovaj put praćen ambivalentnim i kontroverznim jačanjem antireformskih i separatističkih tendencija i snaga".

Bosna i Hercegovina ne smije sebi dopustiti još jedan zastoj, mora ostvariti prevagu pozitivnih integracijskih snaga. Nova strategija EU koja sadrži kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU na zapadnom Balkanu, pruža šansu za ovakvu prevagu. Nedostatak unutarnje kohezije, jedinstva i vizije, spremnosti i hrabrosti, zrelosti i nesebičnosti domaćih aktera može nanovo biti nadomješten snažnim angažmanom međunarodne zajednice. Ovaj put Evropske unije  može rezultirati definitivnim pozitivnim raspletom, kada je u pitanju stabilnost i perspektiva BiH države i društva – istakao je Izetbegović.

Govoreći o evropskom putu BiH, kazao je da postoji nacionalni konsenzus kao i konsenzus bitnih političkih aktera na ovoj temi, što se, po njegovom mišljenju dokazalo kroz prihvatanje ranije reformske agende i kroz prisustvo političkih lidera predaji dovršenog upitnika predsjedniku Junckeru, ali se još temeljitije potvrdilo kroz rad svih aktera na popunjavanju upitnika.

Sve je urađeno konsenzusom svih 1.086 predstavnika u 38 tijela, rad kroz više od 200 sjednica što je proizvelo više od 20.000 stranica odgovora.

Nova strategija EU za proširenje na Balkan, kroz program šest vodećih inicijativa pruža šansu za rješenje svih ili skoro svih problema i zastoja s kojima se BiH suočava, unutarnjih problema i problema sa susjedima.

Naravno, niko neće raditi posao domaćih aktera, moramo se odlučiti gdje i čemu istinski težimo, da li smo spremni žrtvovati malo kako bismo dobili puno – evropski sistem vrijednosti i standard koji znače mir i vladavinu prava, dobro uređenu državu i ekonomiju, sigurnost, kvalitetnu infrastrukturu i digitalizaciju. Pružena ruka Brisela i evropski fondovi čekaju na našu ruku i naš odgovor – zaključio je Izetbegović.

Na upite novinara prokomentirao je i proteste boraca. Pohvalio je rad policije koja je pružala sigurnost na protestima i potvrdio da demobilisani borci moraju biti zbrinuti od strane države, te da Federacija  BiH  izdvaja velika sredstva za boračku populaciju.  

 

Ne propustite