"On je moj pravi prijatelj": U sjeni ogromnih afera, Netanyahu ide na sastanak s Trumpom

Svijet
"On je moj pravi prijatelj": U sjeni ogromnih afera, Netanyahu ide na sastanak s Trumpom
.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, osumnjičen za upletenost u više korupcijskih afera, sastat će se iduće sedmice u Washingtonu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, svojim "pravim prijateljem".

Dok traju pripreme za posjet Sjedinjenim Državama, Netanyahu je u petak morao provesti pet sati na policijskom ispitivanju vezano za korupcijsku aferu zbog koje bi, prema nekim analitičarima, mogao pasti.

Policija je preporučila prošli mjesec da se protiv njega podigne optužnica za korupciju, prijevaru i zloporabu povjerenja u dva slučaja, dok se vodi istraga o drugim aferama.

Netanyahu će se sastati u ponedjeljak s Trumpom, kojega smatra "pravim prijateljem", nakon što je američki predsjednik usvojio politiku bezrezervne potpore Izraelu.

Dvojica čelnika koristila su iste populističke argumente. Netanyahu, imitirajući Trumpa, nije prestajao osuđivati "fake news" (lažne vijesti) koje se tiču njegove osumnjičenosti za korupciju.

"Oni dijele istu ideologiju, populističku i konzervativnu ideologiju koja kaže da su stare liberalne elite protiv nas", izjavio je Gayil Talshir, profesor političkih znanosti na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. "S ove točke gledišta, sastanak daje poticaj" Netanyahuu.

Palestinci optužuju Trumpa za pristranost u korist Izraela

Međutim, Donald Trump dao je više od moralne podrške Izraelu i njegovoj vladi.

On je skrenuo sa smjera politike svojih prethodnika i  ignorirao je višestruka upozorenja kada je 6. prosinca objavio odluku o priznavanju Jeruzalema kao izraelske prijestolnice. Premještanje američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem određeno je za svibanj.

Američki predsjednik također je odlučio uskratiti milijune dolara pomoći Palestincima.

Te dvije mjere izazvale su gnjev palestinskih čelnika koji su optužili Trumpa za pristranost u korist Izraela i diskvalificirali Sjedinjene Države kao posrednika u izraelsko-palestinskom sukobu.

Osim toga, Jaredu Kushneru, Trumpovom zetu i bliskom savjetniku, uskraćen je pristup najosjetljivijim informacijama u Bijeloj kući. To bi moglo otežati njegovu misiju ponovnog pokretanja  izraelsko-palestinskog mirovnog procesa i odgoditi predstavljanje "konačnog" mirovnog sporazuma o kojem je govorio Trump. 

Trump je više puta izjavio da želi postići izraelsko-palestinski sporazum kojega njegovi prethodnici nisu uspjeli zaključiti, javlja Hina.

Međutim, analitičari se pitaju kako se može postići napredak kada su Palestinci protiv SAD-a i kada je Benjamin Netanyahu pod pritiskom tvrdolinijaša da ubrza kolonizaciju ili čak anektira Zapadnu obalu, okupirani palestinski teritorij.

No, Netanyahu se  čini posebice zainteresiran za razgovore s Trumpom o Iranu, izraelskim neprijateljem broj jedan, kojega optužuje za vojnu umiješanost u Siriji.

Očekuje se da će izraelski premijer ponovno pozvati na poništenje ili unošenje promjena u nuklearni sporazum između velikih sila i Irana, smatra Zalman Shoval, bivši izraelski veleposlanik u Washintonu.

 

Ne propustite