Lavrov: NATO ima slične planove za BiH

Vijesti
Lavrov: NATO ima slične planove za BiH
.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da NATO pojačava napore za ubrzavanje pristupanja Makedonije tom savezu i da ima slične planove za BiH, ocijenivši da se time jačaju linije razdvajanja u Evropi i slabi arhitektura evropske bezbjednosti.

"Teško da to odgovara interesima naroda Evrope. Pritom, Alijansa nije mogla da pruži odgovarajući odgovor na glavni izazov današnjice - međunarodni terorizam", naglasio je Lavrov.

On je za bugarski časopis "Međunarodni odnosi" upozorio da je NATO opsjednut idejom razvoja Balkana, što dovodi do jačanja linija razdvajanja na evropskom kontinentu.

"Nakon uvlačenja Crne Gore bez razmatranja mišljenja njenog naroda, NATO pojačava napore za ubrzavanje procesa pristupanja Makedonije i ima slične planove za BiH", naglasio je Lavrov.

Lavrov je izjavio da Moskva ne vidi nikakav problem u namjeri balkanskih zemalja da se pridruže EU, ali da one, bez miješanja sa strane, moraju da procijene do koje mjere preduslovi Brisela odgovaraju njihovim nacionalnim interesima, prenosi "Sputnjik".

"Težnja ka EU ne bi trebalo da predstavlja prepreku za saradnju ovih zemalja sa Rusijom. Ako postoji želja, uvijek može da se pronađe uzajamno prihvatljiv format za saradnju", rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme je došlo do jačanja napora usmjerenih na podrivanje viševjekovnih veza između Rusije i zemalja regiona.

"Od njih se otvoreno i ultimativno zahtijeva da naprave izbor - `sa nama ili protiv nas`. Drugim riječima, ili sa Moskvom, ili sa Vašingtonom i Briselom. Svrha takvih koraka je da se Balkan pretvori u još jedan front sukoba u Evropi. Siguran sam da je javnost balkanskih zemalja protiv sprovođenja takvih scenarija", rekao je Lavrov.

Kako prenosi Srna, on je poručio da će Rusija, koja je u svoje vrijeme pokrenula inicijativu za zaključivanje sporazuma o evropskoj bezbjednosti, nastaviti da radi da bezbjednost u zajedničkom "evropskom domu" bude nedjeljiva.

"Sputnjik" podsjeća da su kandidati iz regiona zapadnog Balkana za članstvo u EU Albanija, Makedonija, Srbija i Crna Gora, pri čemu Srbija (od 2014. godine) i Crna Gora (od 2012. godine) već pregovaraju o pristupanju, a BiH čeka status kandidata od februara 2016. godine.

 

Ne propustite