Djeca ne bi smjela koristiti Snapchat, upozoravaju stručnjaci

Zanimljivosti
Djeca ne bi smjela koristiti Snapchat, upozoravaju stručnjaci
.
Istraživanja su već odavno pokazala da društvene mreže ne utječu baš najbolje na mlade ljude, ali britanska komesarka za djecu smatra da bi roditelji djeci trebali zabraniti korištenje Snapchata.
Neke škole širom Velike Britanije već su počele zabranjivati korištenje Snapchata tokom nastave, a britanska komesarka za djecu Ana Longfield smatra da bi roditelji trebali nastaviti istu praksu i nakon škole.
 
Longfield najviše smeta to što Snapchat zbog svojih mogućnosti izaziva svojevrsnu zavisnost kod djece. To se naročito odnosi na tzv. vatricu – kontinuirano dopisivanje između prijatelja duže od tri dana te se djeca takmiče ko će duže održati tu ‘vatricu’.
 
Longfield je upozorila roditelje da prouče aplikacije koje njihova djeca koriste i da se upoznaju o svim njihovim mogućnostima.
 
“Ako niste sigurni, radije nemojte dozvoliti djeci da koriste Snapchat”, istakla je komesarka.
 
U nedavno objavljenom izvještaju, Longfield je upozorila na negativne utjecaje društvenih mreža na djecu, prije svega jer stvaraju pritisak da se stalno bude prisutan i da mladi putem “lajkova” prikupljaju odobravanje svojih prijatelja.
 
Snap, kompanija koja je osmislila Snapchat, brani svoju aplikaciju i tvrdi da ona podstiče komunikaciju među prijateljima, bez lova na komentare, lajkove ili dijeljenja.
 
“Zaista ozbiljno shvatamo našu obavezu da stvorimo sigurno iskustvo za naše korisnike i nastavljamo ulaganje u sva sredstva koja bi to osigurala”, poručili su iz kompanije.

Ne propustite