Armenija odbacila mirovni sporazum s Turskom

Svijet
Armenija odbacila mirovni sporazum s Turskom
.

Armenski predsjednik Serž Sargsjan rekao je na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost da su armensko-turski protokoli poništeni.

Armenija je u četvrtak poništila mirovni sporazum potpisan s Turskom 2009. godine, koji je trebao okončati stogodišnje neprijateljstvo dvije zemlje.

"Armenski predsjenik predsjednik Serž Sargsjan rekao je na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost da su poništeni armensko-turski protokoli", kazao je glasnogovornik armenskog predsjednika Vladimir Hakobjan, a javila je televizija Jerkir medija, prenosi Reuters.

Također, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Armenije Tigran Balajan napisao je na društvenim mrežama da je predsjednik Sargsjan proglasio arrmensko-turske protokole "ništavnim".

Dvije zemlje potpisale su mirovni sporazum u listopadu 2009. godine, kako bi obnovile veze i otvorile zajedničku granicu nakon stogodišnjeg neprijateljstva izazvanog masovnim ubojstvima Armena od otomanskih snaga u Prvom svjetskom ratu.

Protokoli nisu ratificirani od tada.

Turska je oduvijek poricala da je ubijanje nad Armenima, koje je počelo 1915. godine, predstavljalo smišljeni pokušaj tada vladajućih Osmanlija da "izbrišu" taj narod, pri čemu tvrdi da je bilo 500.000 žrtava, a ne milijun i pol, kako navodi Armenija.

Prije tih događaja, blizu dva milijuna Armena je živjelo na teritoriju Osmanskog carstva, a više od 20 zemalja do sada priznalo je to ubijanje kao genocid, kako su ranije prenosile agencije, ali se toj teoriji Turska žestoko protivi.

Turska oštro odbacuje da su ubojstva Armenaca 1915. bila genocid i tumači ih kao posljedicu građanskog rata.

Izvor: Agencije

Ne propustite