OPREZ! Pogledajte šta prekomjerna KONZUMACIJA SOLI uradi vašem organizmu!

Porodica i zdravlje
OPREZ! Pogledajte šta prekomjerna KONZUMACIJA SOLI uradi vašem organizmu!
.

So našem tijelu daje natrij koji je neophodan za život. Iako je so potrebno konzumirati u odgovarajućim količinama, previše iste može da izazove jako ozbiljnu neravnotežu u organizmu, te vas stavlja u rizik od potencijanlo opasnih stanja.

Bubrezi

Natrij pomaže u ravnoteži nivoa tečnosti u našem organizmu. To bubrezima šalje signale da zadrže ili oslobode vodu. Višak natrijuma u ishrani, može omesti taj proces, a time se smanjuje funkcija naših bubrega, a to može dovesti do viskog krvnog pritiska.

Mozak

Jedna studija otkrila je da previše soli povezano sa visokim rizikom od kognitivnog propadanja.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Neuroscience otkrilo je kako miševi koji su hranjeni presoljenom hranom imaju smanjene mentalne sposobnosti te kognitivne poremećaje. Razlog je tome, tvrde znanstvenici, nedostatak krvi u mozgu.

Miševi su pokazali smanjenje sposobnosti kretanja u labirintu, a čak su prestali reagirati na povlačenje krzna.

Zasoljena hrana utjecala je i na povećanje interleukina-17, upalne tvari koja može promijeniti kemijske signale krvnim žilama u mozgu.

Dr. Costantino Iadecola, voditelj istraživanja koje je provedeno u Australiji, kaže kako su miševi nakon tri mjeseca dobili demenciju.
– Miševi su inače vrlo znatiželjni i vole istraživati nove stvari, no tijekom vremena jednostavno su izgubili sposobnost prepoznavanja normalnih objekata. Kada su trebali izgraditi gnijezdo, a to je nešto što rade svaki dan, nisu to mogli učiniti – rekao je on i dodao kako bi slične posljedice mogli imati i ljudi koji u prehrani koriste previše soli, no to se još mora istražiti.

Kosti

Istraživači vjeruju da izlućivanje viška soli u mokraći povećava rizik razrjeđivanja kostiju. A to je povezano sa osteoporozom.

 

Ne propustite