Rak prostate mogao bi se "isključiti" injekcijom

Zdrav život
Rak prostate mogao bi se "isključiti" injekcijom
Rak prostate mogao bi se "isključiti" nakon što su naučnici otkrili način kako da spriječe širenje smrtonosnih tumora.

Univerziteti Bristol i Nottingham otkrili su da jedna molekula igra ključnu ulogu u formiranju novih krvnih žila, prenosi britanski Telegraph.

Tumori trebaju stalnu opskrbu hranom da bi opstali i rasli. Zaustavljanjem proizvodnje krvnih žila sprječava se množenje i širenje stanica raka.

Kada su naučnici miševima tri puta sedmično ubrizgavali lijek za zaustavljanje rada molekule SRPK1, rast tumora se kod njih zaustavio.

"Smatrali smo da bi kočenje aktivnosti molekule SRPK1 mogao zaustaviti napredovanje raka", rekao je koautor studije dr. Sebastian Oltean, sa škole za fiziologiju i farmakologiju na Univerzitetu u Bristolu.

"Doista, pokazali smo da ako smanjimo razinu SRPK1 u stanicama raka prostate, u mogućnosti da spriječimo tumor krvnih žila i njihov rast."

Svake godine oko 40.000 u Velikoj Britaniji oboli od raka prostate, od kojih 10.000 umre od te bolesti.

Budući da liječenje cilja na krvne žile, vrlo vjerovatno bi se moglo koristiti i za druge vrste raka, pa čak i za senilnu makularnu degeneraciju, najčešći oblika sljepila.

Profesor David Bates, koautor sa Univerziteta u Nottinghamu, odjel za rak i matične stanice, je rekao:

"Naši rezultati ukazuju na novi način liječenja pacijenata oboljelih od raka prostate, a može imati širu primjenu kod nekoliko vrsta raka."

SRPK1 igra glavnu ulogu u "angiogenezi" - bitnom procesu kroz koji su tumori u stanju da formiraju krvne žile i dobiju potrebne hranjive tvari za poticanje rasta.

Analizirajući uzorke raka prostate kod ljudi, istraživači su zapazili da se SRPK1 povećava što je rak agresivniji.

Biotehnološka kompanija Exonate, kompanija sa Univerziteta u Nottinghamu koja proizvodi lijekove, ima cilj da razvije inhibitore SRPK1, što bi bio postupak u liječenju bolesti sa abnormalnim razvojem krvnih žila, kao što su senilne makularne degeneracije i rak, prenosi Oslobođenje.

Ne propustite