Bukvarević: Dva zaključka sa sjednice Vlade

Aktuelno
Bukvarević: Dva zaključka sa sjednice Vlade
.

Danas je na pres-konferenciji u Sarajevu govorio federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević o dva zaključka nakon današnjih sastanaka u Vladi Federacije, a u vezi rješavanja statusa demobilisanih boraca koji su jučer blokirali saobraćajnice u velikom dijelu Federacije.

Naime ministar Bukvarević je rekao da se ovakvi problemi moraju rješavati o institucijama što je prvi zaključak današnjih razgovora.

''Tačno se zna ko prima koju nagradu i s kojeg nivoa. Na zajedničkom sastanku s predstavnicima boračkih saveza i udruženja, više puta smo uputili poziv našim saborcima koji su u Sarajevu i koji su na petlji Šićki Brod. Sva pitanja je neophodno je rješavati u institucijama'', rekao je ministar Bukvarević.

Ministar je govorio i o rokovima naglasivši da nacrt zakona treba u oba doma Federalnog parlamenta biti usvojen do kraja marta.

''Drugi zaključak je da podhitno u parl proceduru uputimo nacrt zakona o demobilisanim borcima, da oba doma najkasnije za 30 dana usvoje. Predviđeno je 15 prava za pripadnike ove populacije. Želim u ime svih ovih ljudi, u ime Federalnog ministarstva čestitati Dan nezavisnosti. Naša trajna obaveza je briga o braniocima te nezavisnosti'', dodao je on.

''Ne razumijem kako neko traži da se nešto riješi, a ne želi doći da razgovara o tome. Mislim da se u ovo sve trebaju uključiti i općinski načelnici i kantonalni ministri za boračka pitanja'', poentirao je on.

Na današnjoj pres-konferenciji javnosti su se obratili Federalni premijer Fadil Novalić i ministar unutrašnjih poslova ovog entiteta Aljoša Čampara.

Ne propustite