Grozno, mučno, bolno: Salve zvižduka za novi film Matthewa McConaugheya

Kultura
Grozno, mučno, bolno: Salve zvižduka za novi film Matthewa McConaugheya
Na kraju projekcije, novinari su zviždali u znak nezadovoljstva.

Novinari su žestoko kritikovali film "The Sea of Trees" (More drveća) američkog reditelja Gusa van Santa koji će zvanično biti prikazan publici na 68. Međunarodnom filmskom festivalu Cannesu.

Reditelj, čiji je film "Slon" dobio Zlatnu palmu 2003. godine, predstavio je jučer novinarima svoje novo ostvarenje koje se takmiči za glavnu nagradu.

Film, u kojem igra oskarovac Matthew McConaughey, priča je o kauboju oboljelom od side koji odlazi u šumu da izvrši samoubistvo. Umjesto da se ubije, glavni lik će spasiti život drugoj osobi.

Novi, 16. film reditelja koji je poznat po nezavisnim filmovima poput ostvarenja "Slon" i "Moj privatno Idaho", nije uopšte ubijedio novinare.

Na kraju projekcije, novinari su zviždali u znak nezadovoljstva.

"To je bez sumnje, najgori film Gusa van Santa", naveo je francuski list Premijer koji je ga je označio kao "groznu i sladunjavu melodramu" koja "nema kraja".

List je McConaugheyevu glumu ocijenio kao mješavinu "suptilnosti traktora i osjetljive gunđavosti".

Američki mediji su imali sličnu ocjenu. "Film je loše koncipiran, a McConaughey nije mogao da se istakne u tom mlohavom filmu, već ga je ukopavao sve dublje i dublje", naveo je list Variety i dodao da je uz to film beskrajno dugačak.

"Ostaje jedna nedokučiva misterija. Kako je taj mrtvorođeni film dospio na spisak takmičenja za Zlatnu palmu", zapitao se američki list specijalizovan za film.

Britanski Guardian je ocijenio da je film "mučno bolna melodrama", dok je reditelj "uletio u neku sentimentalnost s mješavinom komercijalnosti i sapunice".

"Suptilnost je u filmu izgažena i samljevena da od filma na kraju nije ostalo ništa, čak ni mrvica", dodao je Guardian, uz ocenu da "More drveća" predstavlja "ogromno razočarenje".

Ne propustite