PREPRAVLJANJE NUKLEARNOG SPORAZUMA: Europski i američki dužnosnici sredinom marta razgovarat će o Iranu

Svijet
PREPRAVLJANJE NUKLEARNOG SPORAZUMA: Europski i američki dužnosnici sredinom marta razgovarat će o Iranu
.

Europski i američki dužnosnici planiraju sastati se u martu u Berlinu i razgovarati o iranskom nuklearnom sporazumu koji su velike sile sklopile 2015., rekao je izvor iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova u srijedu. Sastanak bi se trebao održati 15. marta, rekao je drugi europski diplomat.

Sporazum iz jula 2015., sklopljen između Irana i šest velikih sila – Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Država, obvezuje Teheran da ograniči svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija koje teško pogađaju iransko gospodarstvo. No američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je europskim silama da će se povući iz sporazuma ako se ne poprave užasni propusti.

Trump upozorava da sporazum ne obuhvaća iranski program balističkih projektila; ograničene su međunarodne inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja i program je definiran na deset godina što znači da bi nakon isteka tog roka Iran mogao ponovno početi razvijati nuklearnog oružje. Trump želi da dopunski sporazum obuhvati sva tri zahtjeva ako potpisnice ne žele da se SAD iz njega povuče. Iran tvrdi da nuklearni program razvija u civilne svrhe.

Ne propustite