U Kaliforniji potpuno autonomni automobili smiju na javne ceste

Zanimljivosti
U Kaliforniji potpuno autonomni automobili smiju na javne ceste
.
Odjel za motorna vozila u Kaliforniji nedavno je donio propise koji bi omogućili vožnju autonomnim vozilima na javnim cestama bez fizički prisutne osobe. Umjesto pričuvnog vozača u samom automobilu, po novim će pravilima biti dozvoljeno i da se vozilo nadgleda na daljinu, te da ima posebnog operatera koji će stalno nadzirati autonomnu vožnju i moći intervenirati po potrebi. Kalifornija je bila prva američka savezna država koja je još 2014. dozvolila testiranje autonomnih automobila na javnim cestama.
 
Tu tehnologiju već koriste NASA i američka vojska
 
Tvrtke koje su aktivno uključene u razvoj usluga samovozećih automobila mogle bi već u travnju započeti sa samostalnim vožnjama, prenosi Reuters. Tehnologija daljinskog upravljanja, koju već koriste NASA i američka vojska, široko se promatra kao način učinkovitijeg ubrzanja komercijalnog predstavljanja vozila za samostalnu vožnju. Među ključnim tvrtkama u tehnologiji daljinskog upravljanja su divovi poput Nissana i Wayma, kao i start-upovi poput Zooxa, Phantom Auta i Starsky Robotics.
 
"Savršena podrška autonomnoj vožnji"
 
Suosnivač Phantom Auta, Elliot Katz, ustvrdio je da bi se to daljinsko upravljanje moglo pokazati kao savršena podrška sustavima autonomne vožnje. To je i dokazao kontrolirajući samovozeće automobile koji su vozili iz Mountain Viewa u Kaliforniji do Las Vegasa u Nevadi, što je više od 800 kilometara udaljenosti.
 
Kalifornijski Odjel za motorna vozila veliki naglasak stavlja na sigurnost autonomne vožnje, pa će za testiranja vozila bez vozača i dalje trebati ishoditi iste dozvole kao i dosad. Također, proizvođači će morati ugraditi sustav kojim će policija moći kontaktirati nadležnog operatera i isključiti automatiku u vozilu, bude li potrebno.

Ne propustite