Evo kad nam stiže vrhunac ledenog vala, pogledajte gdje će biti najgore

Region
Evo kad nam stiže vrhunac ledenog vala, pogledajte gdje će biti najgore
.
Sutra u Hrvatsku stiže vrhunac polarnog vala koji je zaledio Europu. Već danima su u Hrvatskoj temperature debelo ispod nule, no najgore tek stiže.
 
U cijeloj Hrvatskoj sutra će temperature biti još niže nego danas, a sljedeća dva dana bit će najhladnija otkad je sibirska fronta stigla u Hrvatsku, potvrdili su Indexu u Državnom hidrometeorološkom zavodu.
 
Vrhunac polarnog vala prvo stiže na Jadran
 
Vrhunac polarnog vala prvo će stići na Jadran. Sutrašnje jutro od Umaga do Dubrovnika bit će najhladnije otkad je u Hrvatsku stigao polarni val.
 
Jutarnje temperature duž obale Jadrana kretat će se od -7 do -1, a u riječkom i u podvelebitskom području bit će još hladnije. Najhladnije će na Jadranu biti u unutrašnjosti Istre i Dalmacije gdje će se temperature kretati između -8 i -11 stupnjeva Celzijevih.
 
Na sjevernom i srednjem Jadranu još će puhati bura.
 
Sutra i do -17
 
Na kopnu će ujutro temperature ići do minus 17. Najhladnije će biti u gorju, a iznimno hladno bit će i u Lici. Tamo će temperature ići do -15 stupnjeva Celzijevih.
 
Na istoku Hrvatske u ranim jutarnjim satima temperature će se spustiti do -10, a u središnjoj Hrvatskoj do -13 stupnjeva Celzijevih. U Zagrebu bi temperatura mogla ići i do minus 14.
 
U četvrtak će se u noći i ujutro početi naoblačivati na Jadranu. Očekuje se dotok toplijeg zraka s Mediterana, pa će se temperature približiti nuli.
 
Na kopnu vrhunac stiže u četvrtak ujutro, temperature idu i do -19
 
Na kopnu će vrhunac polarnog vala stići u noći sa srijede na četvrtak i u četvrtak ujutro. U noći će biti vedro i neće biti vjetra što pogoduje razvoju hladnoće. U cijeloj će kopnenoj Hrvatskoj temperature pasti još za nekoliko stupnjeva u odnosu na srijedu.
 
U unutrašnjosti će temperature pasti i do -19, a u najvišim gorskim predjelima može biti i koji stupanj hladnije.
 
U Zagrebu će se u noći na četvrtak i u četvrtak ujutro kretati od minus 17 do minus 14 stupnjeva Celzijevih, no to će biti vrhunac ledenog vala koji bi u petak trebao napustiti i kopnene predjele. Temperature će u petak rasti nekoliko stupnjeva. 
 
Velika promjena u nedjelju
 
Snijega u gotovo cijeloj Hrvatskoj neće biti do četvrtka kada bi mogao padati i na Jadranu i na kopnu. U petak će se snijeg i susnježica svugdje uz more pretvoriti u kišu koja na južnom Jadranu može biti i obilna.
 
Temperatura će se u kopnenim krajevima približiti nuli u subotu, a za vikend bi i na kopnu snijeg mogao prijeći u susnježicu i kišu. Kako sada stvari stoje, u nedjelju i ponedjeljak moglo bi doći do značajnog zatopljenja.
 
Kako će biti u vašem gradu?
 
Pogledajte kakvo se vrijeme očekuje po hrvatskim gradovima (radi se o trendovima vremena koji su rezultat numeričkog modela ALADIN, koje objavljuje DHMZ).

Ne propustite