5 RAZLOGA

Zašto je dobro da konzumirate tamnu čokoladu?

Objavljeno:17.05.2015 - 13:25
A A A Times Arial

Većina nas ne može odoljeti raznim poslasticama. Vrlo rado posegnemo za nekim slatkim užitkom. Ipak, neki od nas osjećaju krivnju što su pojeli kockicu čokolade više. Ima li potrebe za tim?

Drevni Maje su čokoladu smatrali  hranom bogova i nisu pogriješili: čokolada je zaista dobra za zdravlje.

Naravno da se to odnosi na tamnu čokoladu.

Što je čokolada tamnija, to je bolja.

5 dobrih razloga zbog kojih se isplati jesti tamnu čokoladu

1. Zdravlje srca - Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje razinu LDL (štetnog) kolesterola.

2. Antidepresiv - Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, te endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak.

3. Riznica antioksidanata - Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidansima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidansi štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.

4. Regulacija šećera - Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemijski indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. I ne samo to - flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.

5. Važni minerali - Poput drugih predstavnika biljnog svijeta, čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom.

Zašto tamna čokolada?

- tamna čokolada sadrži više antioksidanata, nego mliječna, jer ima veći udio kakaa

- tamna čokolada ima manje kalorija, zasitna je i bogata vlaknima - što je bolje za one koje žele smršati

Mitovi i činjenice o čokoladi

 1. Čokolada sadrži puno kofeina

Nije istina. Čokolada sadrži male količine kofeina. Jedna tamna čokolada (100 gr) sadrži  istu količinu kofeina kao i jedna šalica kave.

2. Čokolada uzrokuje akne

Nije točno. Istraživanja nisu pokazala nikakvu povezanost između akni i konzumiranja čokolade, čak i u velikim količinama.

3. Čokolada uzrokuje karijes

Nije istina. U zadnje vrijeme znanstvenici se sve više slažu s time, da nije samo šećer uzrok karijesa, nego bilo koja hrana koja se dugo zadržava u ustima. Na primjer, grickalice i suho voće mogu se lako zaglaviti između zubi i postati uzrokom karijesa.

4. Puno je ljudi alergično na čokoladu

Zabluda. Alergija na kakao je rijetka pojava. Većina ljudi je alergična na mlijeko, jaja, soju, pšenicu i orašasto voće, koje može sadržavati čokolada. Ako ste alergični, pažljivo čitajte etikete i kupujte tamnu čokoladu, koja ne sadrži ove alergene.

Nemojte pretjerati sa čokoladom

Kao i u svemu, u prehrani je potreban balans. Jesti čokoladu je dobro, ali nije dobro ako jedete previše.

Nekoliko kockica tamne čokolade dnevno je dovoljno da dobijete dobrobit od antioksidanata i minerala, koje ona sadrži.

Najzdravija je čokolada iz biološkog uzgoja, koja ne sadrži bijeli šećer.